Питайте детето за ежедневието му в училище

Дата: 2015-11-04 16:29:43, от: Здравко Здравков
Питайте детето за ежедневието му в училище

Как мина днес в училище, питате детето. Добре, отговаря то. Какво учихте, опитвате се да изкопчите нещо по-конкретно. Най-различни неща, отвръща уклончиво. Подобен диалог вероятно звучи познато на много родители. Той обаче не дава информация нито за случващото се в училище, нито за начина, по който се чувства вашият син или дъщеря.

Специалисти, работещи активно в областта на приложната психология, предлагат няколко въпроса, с които да извадите взаимоотношенията си от шаблона и да скъсите дистанцията помежду си. Попитайте детето коя част от деня му е харесала най-много. Така го провокирате да си припомни момента, в който се е разсмяло, впечатлило или се е почувствало удовлетворено. Причината може да е отлична оценка, игра с приятел, забавна случка, запознанство с нов текст или музика. Каквото и да е, дайте възможност радостта да се изживее отново.

Днес имаше ли проблем с някое дете - това е друг въпрос, които издава интерес и загриженост към случващото се в училище. Възможно е точно вашият наследник да е бил в центъра на конфликтна ситуация и по този начин го подтиквате да сподели. В други случаи вероятно ще узнавате за сблъсъци между съученици и упражняван тормоз. Коментирайте и анализирайте инцидентите заедно с детето. Развивайте неговата съпричастност и го насърчавайте да помага на по-слабите. При възникваща опасност не се колебайте да уведомите класния ръководител.

Когато малкият ученик се върне у дома, той потъва в обичайната семейна среда и проблемите остават на заден план. Затова се постарайте още преди да се приберете вкъщи, да го попитате какви трудности е срещнал в училище. Този въпрос ще го накара да си признае онова, което го мъчи - труден за овладяване предмет, учител или съученик, склонен да се заяжда с него. Хубаво е да знаете за тези неща.

Не пропускайте въпроса: коя беше най-интересната случка днес. Той провокира детето да разказва и да влага артистичност и въображение. Дори историята да не е особено интригуваща, изслушайте я внимателно и я насочвайте правилно с допълнителни въпроси. Това е едно непринудено упражнение по преразказ.

Много е важно да попитате детето какво би променило в изминалия училищен ден, ако имаше възможност. Положителният отговор може да е от рода: щях да удължа голямото междучасие, за да играем по-дълго. Но този въпрос би могъл да предизвика разкаяние и желание да се поправи нечестна постъпка. Например: днес преписах на теста, съжалявам. Възможността да признаеш грешката си дава шанс да я осъзнаеш и да се поучиш от нея.

0 коментара : "Питайте детето за ежедневието му в училище"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана