Стимулирайте интелекта на детето

Дата: 2016-01-07 09:00:34, от: Здравко Здравков
Стимулирайте интелекта на детето

Понятието интелигентност използваме много често, но какво точно означава то, е трудно да се каже. Най-малкото защото определенията за него са много, разнообразни и понякога противоречиви. Инстинктивно обаче знаем, че интелигентността ни е необходима от ранна възраст, за да бъдем успешни в училище, в работата, в живота. Психолозите различават аналитична, творческа, социална, емоционална, практическа, музикална, пространствена, лингвистична интелигентност. За развитието на детето във всички тези области водеща роля играе семейството. Постигнатото през първите седем години определя в голяма степен по-нататъшното разгръщане на интелекта.

До 2-годишна възраст връзката с околния свят се изгражда чрез сетивата. Ако детето не влиза в контакт с определен предмет или човек, той не съществува за него. В този сензорно-моторен период интелигентността се развива единствено чрез директно взаимодействие. Малките момичета и момчета изпитват удоволствие от допира на предметите. Това е една от причините да разпиляват и разхвърлят играчките си. Много важна е активната роля на майката, за да се стимулира изграждането на елементарно символно мислене - нейният глас е първата асоциация за присъствие.

Следващият етап се характеризира с подражание на поведенчески модели. Възпроизвеждат се действия и жестове, които с времето се усложняват и приемат формата на мисловен образ. Настъпва промяна в начина на игра - вместо детето хаотично да хвърля кубчетата, то започва да ги подрежда. Всичко, което вижда и чува, формира неговото поведение и интереси. Ценностната система на родителите директно се предава на малките членове на семейството заради емоционалната привързаност.

Ако у дома постоянно се коментира кое колко струва и се обсъждат финансови въпроси, нормално е ценностите на детето да се измерват в парични стойности. Това пречи на контакта с връстниците и на пълноценното интелектуално развитие. Неблагоприятно въздействие имат също психическата и/или физическа агресия у дома, развиващи недоверие и мнителност към околните. Когато семейната атмосфера е спокойна и родителите насочват вниманието на детето към игри и полезни занимания, то придобива знания, упражнява умението си да прави избор и наблюдава произтичащите последствия.

Заниманията със спорт и изкуства е желателно да въведете в предучилищна възраст. Различните области дават възможност да детето да развива заложбите си и да избере онова, което му е интересно. Психолозите съветват да не натрапвате дейности по ваш вкус. В противен случай съществува риск вашият наследник да се затвори в себе си и да реагира със съпротива на всяко ново начинание. Подобно поведение оказва негативно влияние върху развитието на интелекта, защото детето съзнателно избягва различни познавателни занимания в стремежа си да съхрани своя вътрешен мир. Спортът, освен че има положителен ефект върху физическото развитие, култивира ценни качества и умения - дисциплина, упоритост, адаптивност, екипност. Тренировките и състезанията създават ситуации, в които детето трябва да търси начини за справяне, проявявайки находчивост и гъвкавост. По този начин се стимулира неговата социална интелигентност, необходима и в училищната среда.

Тръгването в първи клас дава нов тласък на момчетата и момичетата. Те каляват своята воля, упражняват паметта си, обогатяват знанията си, доизграждат собствената си самооценка, създават нови социални контакти, като всичко това оказва влияние на тяхното интелектуално развитие.

0 коментара : "Стимулирайте интелекта на детето"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана