Тийнейджърите и шофьорските курсове

Дата: 2015-11-20 11:12:21, от: Здравко Здравков
Тийнейджърите и шофьорските курсове

Катастрофите, предизвикани от млади шофьори, зачестиха до такава степен, че е задължително много добре да прецените всички "за" и "против", преди да запишете собственото си дете на курс. На 18 години развитието на човешкия мозък още не е приключило, а рисковото поведение е по-скоро правило, отколкото изключение, обясняват психолозите.

Според статистиката най-опасни на пътя са ненавършилите 20 години мъже. Причина за инцидентите на първо място е превишената скорост, на второ - неправилното изпреварване. Катастрофите се случват най-вече в тъмните часове на денонощието, по извънградските пътища, в петък и събота. Рискът се повишава многократно, когато в колата се возят приятели на тийнейджъра, защото той се стреми да се държи "мъжки" пред тях. Освен това юношите не оценяват правилно обстановката, нямат достатъчен опит, по-съсредоточени са върху устройството на автомобила, което не познават добре, отколкото върху наблюдаването на самия път. Те по-лесно се разсейват - например винаги вдигат мобилния си телефон, когато звънне.

Ако все пак държите да запишете юношата на шофьорски курс, не го оставяйте да кара сам веднага щом вземе книжка. Добре е всеки уикенд да сядате до него, докато се движи из града, по магистралите или по неподдържани крайградски пътища. Така ще се научи да оценява пътната обстановка, да се съобразява със знаците и пресичащите пешеходци, да не пренебрегва качеството на настилката. Напомняйте, че коланът е задължителен не само за водача, но и за пътниците в колата. Давайте личен пример, като слагате своя. Когато отива на купон, винаги му осигурявайте достатъчно пари, така че да може да се прибере с такси, ако пие, вместо да сяда зад волана.

Най-важно е да имате правилна преценка за характера на детето си. Ако е доказало, че е зряло, отговорно и съобразяващо се с околните, платете шофьорския курс. Ако юношата ви се струва самонадеян, арогантен и неподготвен за живота, изчакайте. Няма срок, в който да трябва да се сдобие с шофьорска книжка. Най-добрият момент е когато се научи да цени живота, да се съобразява с околните и да отстъпва, когато се налага.

Не бързайте да му купувате кола. От време на време му давайте семейната с уговорката, че ще я пази. Нека след време, когато започне работа, сам да си плати автомобила. Така ще има много по-голям стимул да се грижи за него и да внимава как шофира.

0 коментара : "Тийнейджърите и шофьорските курсове"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана