Гнойната ангина може да протече тежко

Дата: 2015-09-29 11:41:39, от: Здравко Здравков
Гнойната ангина може да протече тежко

Cливиците представляват лимфоидна тъкан с набраздена повърхност. Набраздяванията, които са различни по дълбочина, се наричат крипти. Биологичната роля на сливиците, както и на другите лимфоидни органи, е да произвеждат антитела, които участват в имунната защита на организма, необходима за борба с болестотворните микроорганизми.

Ангината е остро възпаление на гърлото, най-вече на небните сливици и на околната тъкан. В зависимост от причинителите и симптомите, с които протичат, се разграничават няколко основни вида ангини.

При гнойните ангини зачервените и оточни сливици са покрити с гноен, бяло-жълтеникав секрет, който като че ли излиза от криптите на сливиците и се разпростира само в техните граници. Гнойната ангина невинаги обхваща и двете сливици - тя може да бъде и едностранна. Гнойният секрет не е прилепнал здраво към подлежащата лигавица, обхваната от болестния процес, и може лесно да се отлепи с шпатула.

За разлика от катаралните ангини, гнойните протичат по-тежко. Те започват остро, със значително повишаване на температурата, главоболие и общо неразположение. Освен силните болки в гърлото, се появява и неприятен дъх от устата, а намиращите се в съседство шийни и подчелюстни лимфни възли се увеличават и стават болезнени.

Сред най-честите причинители на гнойни ангини спадат стафилококите, пневмококите, стрептококите и други бактерии. Особено опасна, поради възможните усложнения от страна на сърцето, бъбреците и ставите, може да бъде стрептококовата гнойна ангина. Ето защо при гнойна ангина задължително веднага трябва да се потърси консултация с лекар. Ако изследването на гнойния секрет покаже, че ангината е причинена от стрептококи, се назначава антибиотична терапия, а хомеопатичните медикаменти я допълват успешно и намаляват нейните странични действия. В останалите случаи на гнойна ангина антибиотичното лечение може да бъде избегнато и лечението да се проведе само с хомеопатия.

Нежната медицина съпровожда антибиотичната терапия, когато е установена стрептококова инфекция. В останалите случаи лекарствата се предписват според конкретната проява на болестта.

0 коментара : "Гнойната ангина може да протече тежко"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана