Ишиасът се повлиява от мезотерапия

Дата: 2015-09-24 14:45:27, от: Здравко Здравков
Ишиасът се повлиява от мезотерапия

Aко изпитвате болки в областта на кръста, които се разпростират надолу по крака или се съпътстват от изтръпване, схващане и отслабване на крайник, потърсете незабавно помощта на специалист. Понякога ишиасът може да е следствие от сериозно състояние, налагащо дори хирургична намеса.

Ишиас (кръстно-поясен радикулит) означава болката по хода на седалищния нерв. В долната част на гръбначния стълб седалищният нерв се разклонява на две. Тези разклонения протичат от основата на гърба през двете страни на таза и надолу по краката, достигайки ходилата. Това е най-дългият нерв в човешкото тяло, чийто диаметър е почти колкото диаметъра на пръст на ръката. Обикновено причините за ишиас са: инфекциозни (ревматизъм, огнищни инфекции и пр.), механични (дискова херния, заболяване на гръбначния стълб в лумбалната област и др.). За щастие в повечето случаи това състояние не е тежко и отшумява в рамките на около шест седмици.

Симптомите на болестта са различни по сила схващане, изтръпване и усещане за слабост в зависимост от локализацията на увреждането. Болката варира от пареща до неприятно дразнеща. Може да бъде постоянна или периодична. Обикновено ишиасът настъпва само от едната страна на тялото. Продължителното заседяване, стоене в изправено положение, смехът, кашлянето или вдигането на тежки предмети влошават състоянието. Понякога болката настъпва внезапно и е остра, но най-често се усилва постепенно. В повечето случаи става дума за невралгия, а по-рядко - за неврит на коренчетата или на седалищния нерв. При напреднал остеоартрит на гръбначния стълб може да се отчупят парчета хрущял и да се вклинят във вътрешността на гръбначните връзки. Това причинява възпаление и ако то е в долната част на гръбнака, притиска седалищния нерв. Понякога дори едно невинно разтягане на мускул може да доведе до възпаление, което също притиска нерва. В случаите на остър ишиас постелният режим няма да ускори оздравителния процес, но лежането върху твърда повърхност често пъти облекчава болката. Като ответна реакция на ишиаса може да настъпят мускулни спазми, които увеличават болката. В тези случаи помагат и масажите. Топлината също отпуска стегнатите мускули.

Мезотерапията е съвременен метод за лечение на болката, като за кратък период от време дава добри резултати. Тази медицинска техника се състои в подкожно инжектиране на коктейл от медикаменти и фитопрепарати - витамини, болкоуспокояващи, противовъзпалителни и съдоразширяващи във възможно най-малки дози. Инжекциите се поставят над или в непосредствена близост до болния участък. След като се установи диагнозата, лекарят пристъпва към самата процедура, която е почти неинвазивна и времетраенето и наскоро настъпило увреждане и в малки участъци.

Правят се общо 4 мезотерапевтични процедури. В около 98% от случаите болката отшумява след 1-2 процедури, затова рядко се налага трета и четвърта инжекция. Те се поставят през период от около 20 до 30 дни. Броят и интервалът им зависят основно от продължителността на състоянието, както и от възрастта на пациента. При "запуснати" с години заболявания лечението е по-продължително, както и при възрастовата група над 70 години. За съжаление, както и при всички останали терапевтични методи, и при мезотерапията се случва даден пациент да не се повлияе от лечението. За щастие това са изключения.

Макар и рядко се проявяват някои незначителни странични ефекти, които отшумяват в рамките на часове до 1-2 дни. Става дума за усещане за парене в точките на убождането и поява на малки синини.

Ето и противопоказанията за мезотерапията: непреодолим страх от инжекции; алергия към някой от прилаганите препарати; псориазис (възможно е активиране на болестта около точките на инжектиране); инсулинозависим диабет; бременност и кърмене; болести на кръвта; тромбоза и сърдечни заболявания; прекаран инсулт.

Мезотерапията не е панацея, но предлага ефективно лечение, което връща страдащите от хронични и остри болки към обичайния ритъм на всекидневието.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана