Контролирайте сами зъбната плака и венците

Дата: 2015-08-31 16:21:03, от: Здравко Здравков
Контролирайте сами зъбната плака и венците

Заболяванията на гингивата и пародонта обхващат над 90% от възрастното население (у нас и в целия свят). Невъзможно е то да бъде обхванато цялостно в профилактични програми, затова представяме метод, който позволява самоконтрол на оралната хигиена, на състоянието на венците и предполага ранно търсене на стоматологична помощ. Да не забравяме, че немарливостта по отношение на пародонталните заболявания води до оголване на венците, разклащане и изваждане на зъби, които по-рано са били лекувани. За изпълнение на метода са необходими клечки за зъби с конична форма и обикновено тоалетно огледалце.

След изплакване на устата с питейна вода (под визуален контрол с огледалцето) въведете зъбната клечка хоризонтално в дадено междузъбно пространство.

Критерии за оценка и произтичащото от тях поведение:

При липса на зъбна плака и на кървене не се налага промяна в обичайния орално-хигиенен режим, нито търсене на стоматологична помощ.

При наличие на зъбна плака без кървене е желателно да се мине към по-строг орално-хигиенен режим (подмяна на зъбната четка; употреба на паста за зъби с по-висок абразивен ефект; използване на допълнителни средства, като конци за междузъбно почистване, хидродушове, употреба на химични средства за инхибиция на зъбната плака и др.).

При наличие на зъбна плака и кървене задължително трябва да се положат лични грижи за отстраняване на плаката, а след това да се потърси стоматологична помощ.

В редкитe случаи на липса на зъбна плака и при наличие на кървене незабавно да се посети стоматолог. Тази ситуация може да е резултат на системно заболяване, професионална интоксикация или друг фактор, с които пациентът не може да се справи сам.

Самоизследването може да се проведе във всяка област на съзъбието. Най-добре е то да се извършва в долния преден участък, тъй като гингивалното възпаление обикновено започва оттам, а и това място е най-достъпно за самоизследване. След създаване на съответния навик този метод може да се прилага при всяка група от зъби. Той е лесен начин за самоконтрол на начално възпаление на венечната папила позволява и самоконтрол на ранния рецидив след проведено лечение. Освен това дава възможност прецизно да се определят индивидуални срокове за контролни прегледи на здравите хора и за своевременно лечение на хронично болните. При това методът е атравматичен, достъпен и лесен за изпълнение, независимо от възрастта, образованието, познанията и финансовото положение на човек.

0 коментара : "Контролирайте сами зъбната плака и венците"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана