Нежната медицина лекува безсънието

Дата: 2014-01-13 08:40:00, от: Здравко Здравков
Нежната медицина лекува безсънието

Безсънието може да бъде симптом на някакво органично или психическо заболяване. В тези случаи се налага лечение на основната причина, като хомеопатичните лекарства могат да играят допълваща роля.

В повечето от случаите обаче става дума за т.нар. "есенциално" безсъние, в основата на което не стои заболяване, а то е провокирано от неотдавнашен отключващ фактор от заобикалящата среда. Сред най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечението на това състояние са следните:
 

  "Аконитум напелус" се използва при остро настъпило безсъние, придружено от силно чувство за страх, възбуда, сърцебиене и свръхчувствителност към дразнители от различно естество.

 "Хиосциамус нигер" е подходящ за лечение на безсъние, което е следствие от преживяна неприятност или от радостна възбуда, на реални или въображаеми грижи и при деца.

 "Страмониум" се препоръчва за лечение на деца и стари хора, когато безсънието им се дължи на страх от самота и тъмнина и често се будят от кошмари. 

  "Нукс вомика" е за хора, които водят изключително стресов начин на живот. Свръхуморени, те заспиват рано, но след това се будят и дълго време не могат да заспят, мислейки за предстоящите служебни  проблеми. Допълнително основание за предписване на "Нукс вомика" са повишената избухливост и раздразнимост и склонността към преяждане и към прекаляване както със стимулиращи, така и с  успокояващи препарати, храни и напитки.

  "Кофеа тоста" повлиява много добре безсъние, дължащо се на хубава новина, на свръхвъзбуда и постоянен наплив на мисли. Подходящ е за хора, които са еуфорично настроени, имат оплаквания от сърцебиене и не понасят шум.

 "Арсеникум албум" лекува тревожни, изтощени, зиморничави и педантични хора, боящи се от самота. Много често те се будят между 1 и 3 часа през нощта.
 

"Игнация амара" се използва при безсъние, предизвикано от мъка или преживяна неприятност. Подходящ е за хора с т.нар. "хистероподобен" характер, които се оплакват от чести спазми, най-вече в зоната на шията и гърлото.

 "Фосфорикум ацидум" е подходящ при безсъние, вследствие на преживяна неприятност, емоционален шок, любовно разочарование и мъка.

 "Желсемиум семпервиренс" е медикамент  за лечение на безсъние, вследствие на притеснение от реално предстоящо събитие - изпит, състезание, операция и др.

 "Аргентум нитрикум" се препоръчва на хора, които се хранят, говорят и пишат бързо, като желаят събитието, което ги притеснява, да е вече отминал факт.

 "Арника монтана" ще повлияе много добре безсъние, дължащо се на мускулна умора с болки в мускулите или на преживян психически шок, който е създал усещане за смазваща тежест върху тялото. Хората, реагиращи добре на "Арника монтана" имат непрекъснатото усещане, че леглото на което лежат, е прекалено твърдо и че всяка част на тялото е натъртена и ги боли.

 "Калиум фосфорикум" и "Фосфорикум ацидум" са препоръчителни най-вече по време на интензивно умствено натоварване.
 

"Лахезис" би могъл да помогне при повърхностен сън с кошмари (змии, погребения), както и при безсъние, свързано с мозъчна свръхактивност вечер и мъчително събуждане сутрин, особено когато лошото настроение се дължи на ревност.
 

 "Пулсатила" се препоръчва за лечение най-вече на жени с променливо настроение, изпитващи огромна нужда от близост и утеха, както и на гальовни деца, които заспиват само ако са гушнати от майка си. 

 "Стафисагрия" е медикамент за лечение на безсъние при хора, които лесно се обиждат и се възмущават непрекъснато, но рядко избухват, като непрекъснато преживяват и "предъвкват" емоционалните си травми.

Ако безсънието е станало хронично или ако не се повлиява от тези медикаменти, за да бъде успешна терапията, специалист трябва подбере медикамент за типа реакция и/или за чувствителния тип, който да стимулира отключване на собствените резерви на организма за справяне със състоянието.

0 коментара : "Нежната медицина лекува безсънието"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана