Съчетанието от почивка, слънце и море се отразява добре на болните от псориазис

Дата: 2014-08-29 10:22:00, от: Здравко Здравков
Съчетанието от почивка, слънце и море се отразява добре на болните от псориазис

Известен е фактът, че слънцето оказва благотворно влияние на болните от псориазис. Българската дерматологична школа има богата традиция в хелио- и таласотерапията (слънце- и морелечението). Тези форми на лечение са били основна тема в разработки на няколко поколения родни специалисти. Напоследък псориазисът се разглежда не като кожно заболяване, а като болест на целия организъм с преимуществено засягане на кожата и ставите. Установена е връзката му с наднорменото тегло, диабета, болестите на щитовидната жлеза и на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето, хипертония и др.). Затова се счита, че псориазисът е полигенно, мултифакторно заболяване. Пациентите, които страдат от него, понякога развиват депресивни състояния, склонни са към злоупотреба с алкохол и към емоционални разстройства.

Псориазисът е хронично и често срещано заболяване. В резултат от нарушена кератинизация се наблюдава усилено делене на епидермални клетки. Измененията са локализирани предимно по откритите части на крайниците (най-вече лактите и коленете), тялото, половите органи, окосмената част на главата. По-рядко се засягат лицето, телесните гънки (подмишниците, подгръдните области на жените, слабините), дланите и стъпалата. Характерни обриви са зачервените папули, покрити със сухи сребристобели люспи. При пресните изменения цветът на папулите е бледорозов, а при по-старите - тъмночервено-синкав. Псориатичните обриви могат да се разрастват и от неколкомилиметрови (или сантиметрови) петънца постепенно да образуват плаки с различна големина. Понякога заболяването се разпростира върху кожата на цялото тяло (еритродермично състояние).

В България псориазисът се среща сравнително често, като по приблизителни данни от него боледуват над 90 000 души. Причините за заболяването още не са напълно изяснени. Съвременните учени застъпват най-вече генетичната теория.

В около 30% от клиничните случаи псориазисът възниква на базата на наследствено предразположение, като отключваща роля играят т. нар. провокиращи фактори.

Ако единият родител е с диагноза псориазис, възможността детето му да се разболее е 17-25%, а когато и двамата родители боледуват, рискът се покачва до 75%. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често засяга хора между 11 и 45 години. Съществува определен вид псориазис, който започва в юношеството. Друг тип пък се среща в детска възраст - обикновено той се асоциира с инфекции на горните дихателни пътища (ангини, стрептококови инфекции). Най-често разпространената форма на псориазиса е плакатният тип, или псориазис вулгарис. Това е ограничена форма, която се проявява предимно по местата, подложени на натиск и триене. Състоянието на болния обаче може да се влоши значително в резултат на неподходящо лечение, при съпътстващо заболяване, при подлагане на прекомерен стрес или употреба на някои медикаменти.

Изключително важно е да се знае, че псориазисът не е заразен.

Често пациентите са се обръщали с молба за документ, който да им гарантира спокойствието и комфорта на околните. Невинаги най-тежката форма на псориазис уврежда в най-голяма степен качеството на живот на болния.

Съвременните средства за лечение, които в момента се лансират в световен мащаб, са биологичните препарати. Те се намесват в различни звена на имунната система. Някои от тях потискат възпалителните медиатори. По този начин медикаментите селективно атакуват различни компоненти на имунната система с цел да се прекъсне натрупването на лимфоцитите в псориатичния филтрат и заболяването да се повлияе чисто патогенетично. Тези биологични средства се появиха през последните 10 години. В САЩ са регистрирани 5 препарата, одобрени от тяхната Агенция за храните и лекарствата (FDA - Food and Drug Ad- ministration). Проучванията и тестовете на медикаментите от ново поколение продължават, защото има много неизвестни, свързани най-вече с дългосрочните им странични ефекти.

0 коментара : "Съчетанието от почивка, слънце и море се отразява добре на болните от псориазис"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана