Стафилококови инфекции често мъчат децата

Дата: 2015-09-30 09:28:15, от: Здравко Здравков
Стафилококови инфекции често мъчат децата

Cъс създаване на резистентни стафилококови щамове и настъпилото значително разпространение на този тип инфекции въпросът за стафилококовите ентерити и ентероколити в детската възраст възниква в нова светлина.

Стафилококовите заболявания на храносмилателната система са:

Хранителни токсиинфекции, причинени от стафилококи;

Стафилококови ентероколити - първичните се развиват вследствие на проникване на патогенни стафилококи по храносмилателния път направо в червата, а вторичните са причинени от друго стафилококово огнище в същия организъм;

Стафилококови заболявания, свързани с приложението на антибиотици.

Хранителните стафилококови токсиинфекции се дължат на замърсяване на различни храни с патогенни стафилококови щамове, които отделят значителни количества ентеротоксин. Продуктите се замърсяват по време на тяхното обработване или пък храните се приготвят от носители на патогенните стафилококи. Замърсяването става чрез лица, които боледуват или са носители на патогенни стафилококи. Добра среда за развитие представляват млякото, изварата, обезсоленото сирене, както и кълцаното месо, престояли ястия с месо, месни и рибни консерви, пържени картофи, сладолед и др. Използването на такива храни предизвиква остро стомашно-чревно отравяне с явления на гастрит или гастроентерит още в първите часове след приемане на храната. Децата пребледняват, започват да повръщат обилно и се оплакват от болки в корема. Температурата се покачва, като малките пациенти може да изпаднат в хипотермия, облени в студена пот. Често се появява и колапс, който се дължи на въздействието на ентеротоксина върху централната и вегетативна нервна система.

Първичните стафилококови ентероколити се предизвикват обикновено чрез замърсяване на храната. Често това може да бъде замърсена майчина кърма от инфектирани гърди (рагади, мастит и др.) Източници на заразата са и заболелите деца, които чрез изпражненията си отделят почти чиста култура от силно патогенни стафилококи и могат да предизвикат малки вътреболнични епидемии.

Вторичните стафилококови ентероколити се срещат по-често. Те се развиват едновременно с основното сафилококово заболяване - стафилококов ринит, пневмония, стоматит и дори при кожни заболявания. Обикновено с най-бурна картина протичат стафилококовите ентероколити след продължително лечение с широкоспектърни антибиотици. Унищожава се нормалната чревна флора и настъпва растеж на резистентни щамове - клиничната картина е тежка и често с неблагоприятен изход.

Проявите на различните стафилококови ентероколити са сходни, независимо от причината и пътя на заразяване. След началото на интензивно антибиотично лечение или 2-3 дни след оперативна намеса заболяването може да започне седмица по-късно. То е внезапно с бурни прояви - повишаване на температурата, гадене, повръщане и отпадналост. Изпражненията стават обилни и воднисти, а цветът им е сивкав или сиво-зеленикав. При по-големите деца се появяват коликообразни болки и метеоризъм. Настъпва дехидратация, намаляване на урината и симптоми на тежка интоксикация. Необходими са спешни мерки и адекватна терапия в болнично заведение, а също и провеждане на епидемиологично разследване за откриване източника на заразата. При всички форми на заболяването се извършват копрологичи изследвания, които подкрепят диагнозата.

Лечението на ентероколитите в детската възраст е комплексно - диетично, медикаментозно и съобразено с вида на причинителя и с неговата патогенност. То се провежда в болнично заведение под ръководството на лекар-специалист. Самолечението е нежелателно и рисковано за здравето на децата.

0 коментара : "Стафилококови инфекции често мъчат децата"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана