Видове подвижни протези за зъби

Видове подвижни протези за зъби

Подвижното протезиране е лесен, бърз и сравнително евтин метод за възстановяване на липсващи зъби.

За най-добра се смята моделно лятата протеза. Тя е частична и може да се използва, когато липсват няколко зъба, но има достатъчен брой здрави зъби, способни да носят конструкцията. Изработва се от метал и пластмаса - скелетът и куките за задържане са метални (може от благородна сплав), а видимите части и зъбите - пластмасови. Важно предимство на тази протеза е, че зъбите, върху които се закрепва, не се изпиляват. Освен това е здрава и удобна. Пациентът няма неприятното усещане, че чуждата част изпълва цялата му уста. Привикването става бързо. Протезата е почти неподвижна по време на хранене. В сравнение с другите модели тя е по-скъпа.

Чрез технологията валпласт се изработват високоеластични протези, по-известни като силиконови. Всъщност те са направени от специална смола. Издържат на голямо натоварване, огъване, усукване и на практика са нечупливи. При тях ги няма металните куки на моделно лятата протеза. Те са походящи са за възстановяване на частични или едностранни дефекти. Прилагат се най-вече при липса на малък брой зъби. Недостатък е, че задържат течности и поемат пигменти, след първата година променят миризмата и цвета си и се налага да се заменят с нови. От топла храна могат да станат нестабилни. Най-лошото е, че водят до стопяване на челюстната кост.

Моделите, изработени от термосенс, са естетични, хипоалергични, нечупливи, стабилни и предотвратяват бързото стопяване на челюстната кост. По тях могат да се правят всякакви поправки.

Плаковата протеза се изработва от полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата, от прозрачна хипоалергична пластмаса или от еластична пластмаса. Този вид подвижна конструкция може да възстановява липсата на няколко зъба или на всички. Когато са запазени отделни зъби, те се използват за опора на частична протеза. В изработването и се използва и метал, което я прави стабилна. Недостатък е, че при дъвкателно натоварване се получава леко потъване. Освен това костта под плаката бавно се топи. Голямата плакова част се отразява негативно на говора и влошава вкусовата сетивност. Куките за закрепване към носещите зъби постепенно се разхлабват и се налагат поправки или нова изработка.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана