Вируси и локални инфекции причиняват полиневрити

Дата: 2013-03-26 07:15:00, от: Здравко Здравков
Вируси и локални инфекции причиняват полиневрити

Полиневропатията представлява възпалително заболяване на периферната нервна система. При него могат да бъдат увредени коренче- тата на нерва, непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв в медицината се говори за полиневрит. Той може да възникне като самостоятелно заболяване, както и като усложнение на инфекциозни болести или на болести на жлезите с вътрешна секреция с нарушен обмен на веществата.

Най-често възпалението се причинява от вируси и локални инфекции. Болните от диабет, както и хронично употребяващите алкохол нерядко страдат от увреда на периферните нерви. Една от причините за увреда на коренчетата, непосредствено при излизането им от гръбначния мозък, са шипове на отделни прешлени, прекарани счупвания в областта на гръбнака, дискова херния и др.

В зависимост от мястото на засягането пациентите се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При увреждането на повече нерви са налице болки - спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви. Наблюдава се намалена чувствителност. При диагноза полиневропатия се правят електромиография и електроневрография. Тези изследвания дават информация за степента на увреждане на мускулите и нервните коренчета.

Лекарят изписва най-напред обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Ако те не покажат добър ефект, се използват стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекарства, които улесняват нервното предаване и възстановяват функцията на периферните нерви. Широко приложение има и физиолечението. То е различно в острия и в хроничния стадий, затова трябва да се извършва от специалист физиотерапевт. Особено добри резултати дава комбинираната лазер-ултразвукова методика, провеждана по строго определена схема. Масажи обаче не се препоръчват. Колкото по-рано болните се консултират с невролог и започнат лечение, толкова по-голяма е вероятността заболяването да се ограничи или да се излекува напълно.

0 коментара : "Вируси и локални инфекции причиняват полиневрити"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана