Заболяваниия на щитовидната жлеза

Дата: 2015-09-20 16:04:08, от: Здравко Здравков
Заболяваниия на щитовидната жлеза

Изключително остаряло и неадекватно е схващането, че, щом нищо не ни боли, значи сме здрави. Съвременната медицина е медицина на профилактиката. След направено проучване между 2500 души в страната се оказа, че 22% имат възли на щитовидната жлеза, 18% от жените имат тиреоидит на Хашимото и автоимунни нарушения, и отделно 4-5% - хипофункция, а 3-4% - хиперфункция на щитовидната жлеза.

Жените трябва да знаят, че в няколко етапа от живота им - около бременностите, ражданията и менопаузата, понякога и около пубертета, могат да се изявят здравословни проблеми и би било добре да си изследват щитовидната жлеза (с медицинско название тиреоидея).

Често след раждането настъпват прояви, които се наричат следродов тиреоидит. Той се изявява с различни симптоми на повишена функция на щитовидната жлеза, като изпотяване, отслабване, сърцебиене, увеличаване на щитовидната жлеза, нервна напрегнатост, понякога депресия. Обикновено тези прояви се дължат на факта, че е имало заболяване на жлезата преди бременността, например тиреоидит на Хашимото, а пациентката не е знаела. В следродовия период, когато организмът трябва да възстанови състоянието си отпреди забременяването, заболяването може да се манифестира. Освен това заболяванията на щитовидната жлеза, най-често свързани с нарушена функция, могат да доведат до спонтанни аборти и затруднения при забременяване. Обикновено едва след поредица от спонтанни аборти акушер-гинеколозите насочват пациентките към ендокринолог. Добре е всяка жена, която иска да има дете, към стандартните изследвания преди бременност да добави и тези на щитовидната жлеза, съветват специалистите. При автоимунните заболявания на жлезата, протичащи с повишена функция, стресът е един от отключващите моменти. Но стрес не означава само екстремно нервно напрежение при силна уплаха, преживяна катастрофа, смърт на близък. В такова състояние организмът може да изпадне и при рязко отслабване вследствие на строга диета. Бременността и раждането също са вид стрес за женския организъм.

Относно някои симптоми, насочващи към проблем с щитовидната жлеза, е косопада. Не само с това трябва да го свързваме, но винаги е добре да се изключи като причина тази жлеза. Както повишената функция на жлезата, така и понижената водят до косопад, който е обратим. Той се свързва и с други ендокринни нарушения, отнасящи се до функцията на половите и надбъбречните жлези. Локалната алопеция е един от белезите на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. При витилиго (обезцветяване на кожата под формата на бели петна на различни участъци от тялото) също е препоръчително пациентите да си изследват тази жлеза.

Друг симптом за проблем с щитовидната жлеза е постоянното сърцебиене - от събуждането сутрин и през целия ден. Сърцебиене означава учестен пулс над 80 удара в минута, а не просто да усещаме ударите на сърцето. И ако някой забележи, че пулсът му постоянно е 90-100 удара в минута, това е белег, на който трябва да се обърне внимание от кардиолог и ендокринолог. Преходното сърцебиене може да бъде предизвикано от много фактори - от най-малкия стрес, рязка промяна в температурата, физическо усилие. Но най-вече нервното напрежение ускорява сърдечната дейност.

Симптом, на който трябва да се бърне внимание, е отслабването. Характерно при заболяванията на щитовидната жлеза е, че то се наблюдава при запазен или повишен апетит, когато човек не е променил начина си на живот и хранене. Не става въпрос за 1-2 кг, а за 5-10 кг, и то за кратък период от време - месец-два. Това вече е алармиращ симптом. Но в медицината няма 100-процентови правила. Има пациенти, които въобще не променят теглото си, други дори го увеличават. Затова никой лекар не поставя диагноза по един симптом, трябват поне 3, подкрепени от изследване, което да потвърди съмненията ни.

Често пъти "богатата" информация в интернет се възприема като чиста монета. Рядкост са сайтовете, където има компетентна и адаптирана за пациенти информация. Във форумите пациенти споделят всичко, дори и лечението, което провеждат. Хората идват стресирани и объркани от информацията в интернет и очакват от специалиста да потвърди или отхвърли диагнозата, която те вече са си сложили. Затова специалистите не съветват пациентите сами да анализират симптомите и да си поставят диагноза. Много по-просто е да се правят профилактични изследвания, които личният лекар има пълномощията да назначава.

Заболяванията на щитовидната жлеза са изключително доброкачествени, успокояват лекарите. Много малък е процентът на раковите, но дори карциномът на щитовидната жлеза е един от най-доброкачествено протичащите. Повечето заболявания се лекуват цял живот, други - по няколко години, като имат склонност към рецидиви. Заболяванията на щитовидната жлеза  не застрашават живота на пациента, по-скоро малко го затрудняват. А защо засягат най-много жената? Все още не се знае със сигурност. Смята се, че е така заради критичните моменти, през които тя преминава през живота си, както и заради женските полови хормони.

0 коментара : "Заболяваниия на щитовидната жлеза "

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана