Депресията се влияе от начина на хранене

Дата: 2012-11-25 14:08:00, от: Здравко Здравков
Депресията се влияе от начина на хранене

Съвременната наука е установила, че съществува пряка връзка и между консумацията на определени храни и някои заболявания. Например недохранването или непълноценното хранене могат да причинят хипогликемия със съпровождащи я симптоми като отпадналост, разсеяност, депресия.

Енергетичните нива в организма се повишават или понижават в зависимост от приетата храна, от нейното количество и качество и от биологичния часовник. Стресът и постоянното нервно напрежение могат да причинят умора и резки колебания в настроението. В такива случаи е препоръчително да се хапне, но не сладкиши.

Те съдържат рафинирани въглехидрати, предизвикващи рязко повишение на кръвната захар, която произведеният инсулин не е в състояние да разгради. Резките колебания в кръвно захарното ниво могат да причинят депресивни състояния. Те могат да се проявят с ускорена сърдечна дейност, треперене, изпотяване, отпадналост, безпокойство, често уриниране - синдром, дължащ се на рефлекторното освобождаване в кръвта на големи количества адреналин (последица от хипогликемията след поемането на големи количества въглехидрати).

Внезапното увеличение пък на инсулина предизвиква незабавно понижение на кръвната захар с последваща хипогликемия. В такива случаи е целесъобразно приемането на рафинирани въглехидрати, а не ориз, картофи, ябълки или други храни, които не предизвикват резки колебания в кръвно захарните нива. Храната трябва да се приема често, но на малки порции. За предпочитане са плодовете, диетичните бисквити, солетите, царевичните пръчици, сухарите и други.

Плодовете са най-подходящата храна за поддържане на енергията и на доброто настроение, тъй като съдържат плодова захар, която не предизвиква резки колебания в кръвнозахарните нива. Те повишават работоспособността, а съдържащите се в тях витамини и минерали са особено необходими за жизненоважните функции на организма и са катализатори при обмяната на веществата.

Витамините от група В играят роля за възникването на психоневрозите. Витамин В6 има съществено значение при депресивните състояния. Той взаимодейства с триптофана, респективно - със серотонина ("хормона на щастието"), чието ниво рязко намалява при състояние на депресия. Витамин В3 също взема участие в метаболизма на мозъчните клетки. Ниските му нива водят до безсъние, депресия, вътрешно напрежение, тревожност и безпокойствие. И този витамин взаимодейства с триптофана и серотонина.

Витамин В1 е изключително важен за нормалното функциониране на централната нервна система. Недостигът му причинява хронична депресия и безсъние. Витамин В12 спомага за синтеза на ацетилхолина в главния мозък. Това е един от най-важните медиатори при възникване на меланхолията. Заедно с фолиевата киселина те допринасят не само за подобряване на настроението, но стимулират и кръвотворението. Отношение към депресивните състояния имат и някои микроелементи: намаленото количество на калций в кръвта предразполага към депресия, а недостигът на магнезий причинява безпокойство.

Нерационалното хранене се отразява негативно върху нервно-психичното състояние на човека. Ето защо е необходимо да се спазват някои правила, които осигуряват нормалното протичане на метаболитните процеси в организма, както и поддържането на здравословното състояние:

1. Не пропускайте основните хранения.

2. Хранете се три пъти на ден.

3. Задоволявайте дневните потребности на организма от белтъчини, мазнини и въглехидрати, съобразно възприетите норми, като ги допълвате задължително с витамини и минерали.

0 коментара : "Депресията се влияе от начина на хранене"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана