Доколко е страшен страхът

Дата: 2013-04-26 04:38:00, от: Здравко Здравков
Доколко е страшен страхът

От десетина дни думата "страх" е една от най-често използваните в ежедневието ни. Няма как, съвременният човек е подвластен на "четвъртата власт", в случая на телевизията. Различни неща се чуха и видяха от екрана и затова ми се иска да погледнем на страха от една малко по-различна позиция.

Страхът е неизменна част от живота на човека. Той го съпровожда от раждането до смъртта, като само се превъплъщава в различни форми и придобива различни измерения. В стремежа към живот без страх, което представлява поредната прокламирана илюзия, ние се пробваме да омекотяваме, овладяваме, преодоляваме, отхвърляме, унищожаваме и т.н. страха! Много малко хора успяват да стигнат до заключението, че единственото, което бихме могли да правим, е да познаваме и от позицията на познанието да намерим противодействащи сили на страха. Това е така, защото, ако се опитаме да погледнем към страха "без страх", ще съумеем да открием и видим неговата двойственост.

От едната страна стои страхът като парализиране - мисловно, физическо, душевно, а от другата страна се разкрива неговата мотивираща и активираща сила. Страхът се появява всеки път, когато се намираме в ситуация, с която за момента не сме в състояние да се справим. В този смисъл нашето развитие и съзряване са свързани със страх. Малкото дете например изпитва страх, когато за първи път се пуска от ръката на майка си и прави своите първи самостоятелни крачки. Тръгването на детска градина, на училище, първата среща с момиче/момче, сватбата и т.н. са все събития, съпроводени от страх, напълно нормално обусловен от възрастта и жизнения опит.

Страхът съществува независимо от културата и степента на развитие на даден народ или пък на отделния човек. Променят се обектите на страха, т.е. нещата, които го предизвикват, но също така и средствата и методите за "борба" със страха. Така например като цяло съвременният човек не се страхува от светкавиците и гръмотевиците, но един нов и непознат вирус е в състояние да предизвика почти "парализа" на активността му.

Днес ние, хората, сме се сдобили с един нов страх, който е станал част от живота ни. Ако в миналото сме изпитвали страх от Природните стихии, от Божието наказание, в наши дни, повишавайки познанието, но и себепознанието си, сме започнали да се страхуваме от самите себе си. А противодействащите сили на този страх са смелостта, обичта, доверието, любовта, вярата, надеждата, знанието - все неща, за които ни е по-лесно да говорим и пишем, но не и да изживяваме.

Причините за това са много и са тема на други разсъждения, но само ако успеем да гледаме на ситуациите, в които попадаме, с така описаните "противодействащи сили", ще се научим да приемаме страха, да се изправяме срещу него и да го побеждаваме в конкретната ситуация. Но няма, а и не бива да го унищожаваме, защото е много страшно да се живее в "безстрашие".

0 коментара : "Доколко е страшен страхът"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана