Есенната депресия бяга от светлината

Дата: 2012-04-25 10:58:00, от: Здравко Здравков
Есенната депресия бяга от светлината

Данни на Световната здравна организация сочат, че от есенна депресия страда всеки пети жител на планетата. Това сезонно афективно разстройство е най-разпространено в северните страни. В нашите географски ширини първата причина за есенната депресия е съкращаването на светлата част от денонощието, което налага "пренавиване" на биологичния часовник с ранния залез.

Променя се и жизненият ритъм - отпуската е вече само хубав спомен, започва период на активен труд. Преходът от топло към по-хладно студено време също има значение, защото организмът изразходва повече енергия. Като правило на сезонните промени реагират хората с фина психическа нагласа, податливи на стрес, и онези, които не са напълно здрави психически и физически. Ако в последните седмица-две любимата работа е престанала да ви носи удоволствие, трудно се концентрирате, усещате невъзможност да се справите не само с елементарните си задължения, а и с каквато и да било дейност, това може да е началото на есенната депресия.

Общуването с близките хора не ви радва, без видима причина ви е тъжно, сънят ви е нарушен. В това състояние човек сякаш потъва в себе си, има ниско самочувствие, изпитва недоволство както от собствената си личност, така и въобще от живота. Депресията може да се прояви и с физически дискомфорт - намаляване на апетита или обратното - постоянен глад, желание да се хапват сладки неща. В този период, наред с простудите, могат да се изострят хронически заболявания, да възникнат болки в сърдечната област, в гърба.

Това сезонно разстройство може да варира от леко чувство на безпокойство до пълен психически срив. За тежките случаи пътят е един - да се обърнат към психиатър или психотерапевт. Но борбата за добро настроениеи тонус можем да водими сами.

Да удължим светлината на деня. Когато светлината достигне до очите и кожата ни, тя възбужда в нервните окончания импулси, които се предават до една жлеза в мозъка - епифизата. Светлината активира производството на серотонин в епифизата, наричан "хормон на щастието". И когато тя намалее, от този хормон се образувадруг - мелатонин, отговорен за съня. Недостигът на серотонин в мозъка понижава настроенето каквато е горе-долу светлината навън дории в облачен ден.

А уикендите прекарвайте на открито, най-добре сред природата. Може да посетите и солариума, но само след консултация с лекар. Намалете мазнините. По препоръка от специалист може да вземете витамини и от аптеката или да се подкрепите с природни стимулатори: чай от китайски лимон ник, отвара от шипки или настойка от елеутерокок. Силният черен чай и кафето ободряват, но не злоупотребявайте с тях.

Топли, ярки цветове. Червеното, жълтото и оранжевото повишават настроението. За това заложете на тези енергизиращи багри в гардероба си за есента изимата. Приятно общуване. Човешкият организъм има способността да се самолекува. Ще му помогнете и ако не оставате насаме с проблемите си, а търсите компанията на ведри, приятни хора и на верни приятели.

Щастието не е в парите. Повишаването на заплатата не ни прави по-щастливи, твърдят психолози от Лондонския университет. Учените са изчислили, че на човек, който живее в изолация от хората, са потребни 85 000 евро на година, за да компенсира психологическия дискомфорт от липсата на активно общуване. Защото именно то ни дава усещането за пълнота в живота.

0 коментара : "Есенната депресия бяга от светлината"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана