Какво означава да си отговорен човек

Дата: 2015-10-21 15:48:51, от: Здравко Здравков
Какво означава да си отговорен човек

Kоято и обява за работа да погледнем, ще видим, че всички работодатели поставят изискване за отговорност, прагматичност, самоконтрол, самоувереност, и разбира се, умение за работа в екип. За тях това са качествата, които имат стойност, независимо за каква дейност става въпрос. Кандидатите за работа също са наблегнали в своите СV-та на отговорността като качество, което притежават. Оказва се, че отговорността е нещо много важно за всеки човек, независимо на каква позиция се намира. Но знаем ли какво представлява отговорността, какво означава да си отговорен човек?

Ние доста често търсим отговорността за нещата, които се случват, в причините, факторите, които определят да се случват точно тези неща, а не други. По този начин избягваме от реалната отговорност и навлизаме в смехотворните "дебри" на псевдоотговорността. Примери за това - колкото искате: дъждът е отговорен за неприбраната реколта от слънчоглед, слънцето е отговорно за ниския добив на пшеница от декар и за покачването цените на брашното, високите летни температури са отговорни за авариите в електроснабдяването по Черноморието, а доста скоро студът може да бъде отговорен за същото, но в планинските курорти, икономическата криза е отговорна за състоянието, в което се намираме! Всичко това щеше да бъде смешно, но всъщност е много тъжно при наличието на толкова "отговорни" (псевдо) хора в държавата ни.

Отговорността е в човешките действия/бездействия и мотивацията за тях, пречупени през самосъзнанието, разума и морала на всеки човек. Реалната, съдържателната страна на отговорността всеки сам определя, но и запазва за себе си. Затова няма нито един политик, който да признае отговорността си за неизпълнено предизборно обещание. По този начин, тръгнала от вътрешния свят на всеки един човек, отговорността се очертава и описва от обществените норми и порядки, за да стигне до своята стандартизация в законодателството. (Затова за псевдоотговорните хора законите не важат.)

Отговорността е съществена част от човешкото възприемане на действителността и като такава тя е част от себепознанието и самоопределението на всеки един от нас. Ако човек повиши степента си на себепознание, то той би могъл да повиши и отговорността си: "Познай себе си!". Отговорността расте с покачване на адекватността във възприятията на личността, с повишаването на нейните възможности, с разума и позицията.

0 коментара : "Какво означава да си отговорен човек"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана