Когато душата ни страда, започва да боледува и тялото

Дата: 2015-10-12 16:41:19, от: Здравко Здравков
Когато душата ни страда, започва да боледува и тялото

Всеки човек представлява триединство, състоящо се от организмично, психично и душевно. В далечното минало, когато човекът е живеел в хармония с природата, всичко е било одухотворявано - растенията, животните - всички те са имали душа. Съществували са само природните закони - без моралистични предписания и правила на добро възпитание. Човекът е живеел, съобразявайки се само с принципите на реалността, властта и удоволствието. Нищо не е било в състояние да му забрани удоволствието и отпускането след това.

Днес, в забързаното всекидневие, дори само миг отпускане и... светофарът вече свети червено, самолетът е излетял, а сделката се е провалила... Съвременният човек трябва непрекъснато да бъде под напрежение, да внимава какво, къде и как говори, как изглежда в очите на другите, а това как се чувства, няма почти никакво значение - той трябва да е силен и "винаги нащрек". Така постепенно човек "забравя" какво хармонично същество е всъщност и започва да живее с представата за себе си. За него вече не е важно как е, а е важно как изглежда. Приел е, че емоциите и чувствата са "лош съветник" и е запокитил душата си някъде в дебрите на подсъзнанието си. Но заедно с нея там е изпратил и готовността си за истинска връзка с другия - жени се по сметка и създава поколение по план. Забравил е за удоволствията в живота и се стреми само да избягва неудоволствията, а това "бягане" се е превърнало в негово върховно удоволствие!

Може и да греша, но днес животът ни е пълен с недомислици и парадокси, породени от нашата прекалена "умност". Разполагаме с висококвалифицирани експерти във всички области, но и проблемите ни са повече - и пак във всички области! Станали сме по-умни, но пък все по-рядко използваме мозъка си! От учебниците знаем, че мозъкът се състои от три части - ректилен мозък, който се занимава с функциите на защита, съревнование, "чифтосване" и моторните дейности; лимбична система, където "властват" емоции, чувства и усещания, и нова кора (neo-cor- tex), представляваща центърът, който управлява всички познавателни функции - абстрактната мисъл, разбирането, фантазията, интуицията.

Умът е нещо съвсем друго, той е абстракция, сбор от най-често погрешни преценки на реалността, но с претенцията за истинност. Умът представлява това, което сме преживели, но в резюме. Мозъкът е това, което мисли, а умът е измама, едно нищо. Но това "нищо", ако му позволим, е в състояние да превърне живота ни в кошмар, в едно безкрайно търсене на някакъв статус - положение, което наричаме "своето място в живота". Търсим го с ум и интелект, но не и с душата си, защото там има чувства, които само ни "разсейват" от "правилния път". Забравена, душата ни страда, страда и тялото ни.

За тялото има фитнес зали, където упорито и търпеливо трупаме и поддържаме мускулите на телата си, но за душата отново сме забравили. И така, докато не почувстваме и не осъзнаем, че пренебрегването на душата е довело до неудовлетвореност, която се е превърнала в болестно състояние. В него господстват страхът от отхвърляне, от емоционално/афективно реагиране, от изоставяне, от самотата, от смъртта. Когато страданието от това състояние стане непоносимо, човек осъзнава безсмислието на това "винаги нащрек" в търсенето на определен статус и отново среща душата си, най-често в психотерапевтичния кабинет. Търпеливо и бавно започва да се отърсва от ограниченията, убежденията и внушенията на "добрите съвети", идващи от ума, и започва да работи с мозъка си. Тогава един мъж открива, че може да плаче, без да губи мъжествеността си, че може да обича и да бъде нежен, без да се лишава от силата си. Една жена открива, че може да движи ханша и бедрата си, докато ходи, и това засилва женствеността.

0 коментара : "Когато душата ни страда, започва да боледува и тялото"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана