Правила за работата от вкъщи

Дата: 2015-12-10 09:20:59, от: Здравко Здравков
Правила за работата от вкъщи

Хората са различни, но все повече фирми предпочитат да възлагат надомна работа, за да спестят от разходите за поддържане на голям офис. В случая на става дума за лепене на пликове и бродиране на възглавнички, а за сериозни проекти. Затова е важно да се научим да работим на дивана така, все едно сме на бюрото, а зад рамото ни наднича шефът. Ще ви е по-лесно, ако се придържате към следните правила.

Спазвайте дрескод. Ако работите у дома, това не означава да го правите по пижама. Преди да включите компютъра, направете същото, което правите и преди да отидете в офиса. Закусете, вземете душ. Дамите може да минат и без грим, господата не е необходимо да обличат делови костюм. Но все пак се облечете като за излизане, а не стойте по анцуг. Подсъзнателно ще се настроите на работен режим, макар да си мислите, че дрехите нямат значение.

Организирайте си офис. Ще трябва да прекарате в работа много часове, затова трябва да ви е удобно и функционално. Ако седнете на дивана, ще е трудно да имате подръка канцеларски принадлежности, да си водите бележки при нужда. Помислете и за удобния стол, за правилната светлина, при избора на място сведете до минимум външните дразнители (викове от детската площадка, шум от автомобили). Договорете се със семейството, че това място е домашният ви офис. Предупредете, че влизането е нежелателно без належаща причина.

Започнете работа половин час по-рано. Преди сте го губили в път. За тези 30 минути ще можете да си направите списък на задачите за деня. Създаването на план действа мотивиращо и ще ви настрои в работен ритъм. Когато спазвате плана, ще можете успешно да завършите всичко необходимо, няма да губите време в странични занимания. За това допълнително време може и да прочетете новините, да проверите пощата си. Така след това няма да се отвличате от същинската си работа. Когато приятелите ви знаят, че работите без началнически надзор, няма да се усетите как ще ви ангажират със себе си часове наред.

Изучавайте себе си. Когато работите у дома, е много по-лесно да се настроите на своя собствен биологичен ритъм. Ако сте най-активни сутрин, започнете работа по-рано. Нощните птици може да се наспят добре и тогава да "влязат" в офиса си. Но това не означава да пропилявате половината от времето си. Просто оставете по-маловажните задачи за часовете, в които сте по-малко активни.

Направете си график. Той е особено необходим за тези, които имат да изпълняват дългосрочни задачи. Обикновено се самоуспокояват, че има много време и се отпускат. А когато срокът почука на вратата, изпадат в паника, претупват работата си, допускат грешки. Графикът ще ви напомня, че сте премислили и разпределили работата си. Ако не успеете да довършите заплануваното, на другия ден започнете с него. Не се притеснявайте да правите корекции, не робувайте на първоначалните разчети. Всичко може да се случи в процеса на работа и да трябва да промените разписанието си.

Общувайте. За много хора, които работят в дома си, възниква огромен дефицит на общуване. Не се изолирайте, определете си часове, в които да се свържете с колеги, да обсъдите как вървят нещата при вас. Съвременните технологии дават достатъчно възможности. Ако използвате видеовръзка, така ще спазите и условието за дрескода в домашния офис. Но в случая става дума за професионално общуване, а не за безкрайно бърборене с роднини и приятели.

Проверявайте. Когато се свързвате с колегите си, се уговорете взаимно да се проверявате. Става дума не само за спазване на графици, а и за коментиране на постигнатите резултати, за споделяне на съмнения и възникнали проблеми. Ако си въведете определени дни и часове за този взаимен контрол, няма да се отпускате и да изоставате с работата си.

Не се преработвайте. Когато нямате работно време, винаги съществува вероятност да се увлечете и да се претоварите. Ако сте амбициозни, може да продължите работния си ден и през нощта, а това е опасно и за здравето, и за качеството на извършеното. Спазвайте графика си и помнете, че имате нужда и от почивка. Изключете компютъра, излезте на разходка, заемете се с домашните си задължения. Не забравяйте - това, че работите вкъщи, не означава, че трябва да работите и през уикендите.

0 коментара : "Правила за работата от вкъщи "

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана