Професионално щастие по датски

Дата: 2016-03-09 09:48:39, от: Здравко Здравков
Професионално щастие по датски

Дания заема трето място в класацията на 10-те най-щастливи страни в света. Първа е Коста Рика, надарена с чуден климат и невероятни природни забележителности. Втора - Норвегия с шеметно високия си жизнен стандарт. Тайната на датчаните е друга - те по-добре от всички успяват да съчетават професионалните и личните си дела. Българите само биха могли да се поучат от северния народ. Ако успеете да приложите поне някой от тези принципи в нашите условия, и вие ще почувствате по-голямо удовлетворение на работното място.

Екипен дух. За разлика от повечето европейци и американци, датчаните не държат особено на личните си успехи и слава. Предпочитат да споделят постиженията си с хората, с които всекидневно прекарват рамо до рамо по 8 часа в офиса. Подобно поведение се насърчава от най-ранна възраст в семейството и в училище. При тях не се култивира елит. Стремежът не е да блеснат само няколко човека, а всеки да осъзнае, че има място и функция в обществото. Ръководителите в страната са възпитани в същия колективистичен дух. Вместо да дават заповеди, те насърчават всеки отделен член на екипа, стремейки се същевременно да подпомогнат напасването в колектива.

И вие бихте се почувствали по-щастливи в работата, ако по-често взаимодействате с колегите си и не страните от шефа.

Самостоятелност. Този принцип не противоречи на предишния. Датчаните обожават да се захващат с рисковани проекти, които движат самостоятелно. Така, в случай на провал, спестяват главоболия на съекипниците си. Но ако идеите им се увенчаят с успех, не пропускат да го отпразнуват с целия колектив. Направете същото.

Скромност. Няма защо да си внушавате, че сте по-добри от останалите и да се опитвате да им натрапвате вижданията си, обясняват психолозите. Скромността краси датчаните и на работното място. Основният им стремеж не е да се харесат на шефа, да се издигнат или да получат повишение на заплатата. Те се вписват в един базов психологически принцип - понеже нямат големи очаквания, са доволни почти през цялото време. А случи ли се наистина да им предложат по-висок пост или премия, щастието им става двойно.

Затова и вие се стремете да давате най-доброто от себе си, без да очаквате твърде много в замяна.

Добронамереност. Представителите на северния народ всяка сутрин поздравяват колегите си с широка усмивка, разменят по няколко думи с тях, редовно пият заедно кафе и излизат през уикендите. И вие може да станете по-общителни.

Личният живот не е на втори план. В Дания фирмите правят всичко възможно, за да се чувстват служителите им по-щастливи. Предлагат гъвкаво работно време, възможности за работа от къщи, редовни отпуски. Случи ли се детето на някой служител да се разболее, родителят може да остане един ден у дома без да си взима болничен. Никой обаче не злоупотребява с това, защото хората осъзнават до какви привилегии са се сдобили благодарение на честността си.

Ето защо 85% от датчаните заявяват, че са доволни от условията си на труд, а 65% са удовлетворени от равновесието, което успяват да постигнат между личния и професионалния си живот. За да се доближите до същото в нашите условия, си потърсете работа с гъвкаво работно време или поне се постарайте да свършвате всичко в рамките на работния ден, за да не си взимате "домашно".

0 коментара : "Професионално щастие по датски"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана