Реализацията на младите хора у нас – мисията невъзможна

Дата: 2015-08-30 10:49:14, от: Здравко Здравков
 Реализацията на младите хора у нас – мисията невъзможна

Абитуриентските балове минаха, но проблемите на младите хора в България стоят и тази година, независимо от хилядите страници изписани програми за повишаване на тяхната квалификация и професионална ориентация.

Равносметката е тъжна - завършилите средно образование могат да броят до 12, повече от половината от тях са извън пазара на труда.

Вярно е, че една част от дипломираните имат намерението (но дали имат възможностите?) да продължат да учат в никнещите като гъби след дъжд висши учебни заведения в България (кои лицензирани, кои не). Друга част от младежите са отправили взор и изтънелите родителски портфейли към учебни заведения в чужбина. Тъгата в равносметката идва и от факта, че около 40% от младежите, които са се справили с проблема по намирането на работа, са били одобрени от работодателите благодарение на съдействието на роднини и познати (явно шуробаджанащината все още е жива). Въпреки многобройните програми на различните министерства за насърчаване на заетостта сред младежите

статистиката сочи, че едва 3.3% от тях са си намерили работа, ползвайки услугите на бюрата по труда.

За разлика от студентите в западноевропейските страни, в България едва една четвърт от младежите са работили или продължават да работят, докато следват. Това нямаше да бъде проблем, ако редица специалисти по човешки ресурси не твърдяха, че именно липсата на трудови навици у младите хора е сред основните причини, възпрепятстващи опитите им да си намерят работа, след като завършат. Ако се доверим на статистиката, коефициентът на трудова заетост сред младежите за 2009 година е бил 49.3%, като при момчетата процентът е по-висок от този при момичетата. За съжаление голяма част от младите хора в България са напълно обезкуражени –

твърдят, че искат да работят, но не си търсят активно работа, защото не вярват, че биха намерили подходяща.

Икономическите анализатори твърдят, че големият проблем на пазара на труда е именно ниската икономическа активност сред младите хора у нас, а България е сред последните в Европа и по броя на наетите на работа специалисти след завършване на висше образование. Но дори и да бъдат наети, как по-точно ще бъдат задържани на работа добри специалисти с мизерни заплати! От друга страна, всички сме съгласни, че младите хора са най-ценният ресурс на обществото ни. А за да бъде успешна някаква "младежка политика" в България, то тя е необходимо да приобщава младежта към обществените процеси, да е съобразена с потребностите им и да гарантира техните права. Отговорност на държавността е да създаде благоприятни условия за личностната и професионалната реализация на младите хора, за да останат те в България и да изживеят пълноценно, но и качествено живота си.

0 коментара : " Реализацията на младите хора у нас – мисията невъзможна"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана