Неинформираното за сексуалността дете е незащитено

Дата: 2015-05-20 14:25:00, от: Здравко Здравков
Неинформираното за сексуалността дете е незащитено

Родителите, които не запознават рожбите си с нормалното интимно човешко общуване, смятайки ги за незрели, ги правят твърде уязвими от проблемите в обществото ни.

С навлизането в пубертета под влиянието на хормоналния хаос, който владее тялото на почти всеки юноша, мислите му съвсем естествено се насочват към любовта, секса и всичко, свързано с тях. За това допринасят и посланията от телевизията, интернет, списания и вестници. От тях децата ни разбират колко страхотно нещо е да се влюбиш и напълно съответно започват да го правят.

Днес вече могат да се чуят 10-12-годишни момичета и момчета да говорят, че имат "стабилно гадже", с което "ходят сериозно".

За съжаление обаче животът не е така прост, както изглежда на пръв поглед, и при първите стъпки на децата ни в любовта възникват огромен брой проблеми. Подигравките на съучениците и приятелите, разликата във възрастта, първият сексуален контакт, разногласията с родителите, колебанията в чувствата, справянето с нахалниците и измамниците - това са само част от проблемите на децата ни, в които не бива да ги оставяме сами. За справянето с тях те имат нужда от знания, умения, но и от подкрепата ни.

Много е трудно за един тийнейджър да си отговори на въпросите какво може да прави и какво - да не прави, когато тялото му "крещи": "Прави всичко!".

Независимо от развитието и демократизирането на обществото ни, голяма част от родителите и днес "обсъждат" проблемите, свързани със сексуалността, с известно неудобство с децата си, ако изобщо го правят!

Ние все още не сме се научили да казваме на децата си реалните неща от живота, смятайки ги за малки и "незрели". Но ако приемаме, че едно 13-годишно момиче е незряло, за да разбере преживяванията на връстничката си Жулиета (на Шекспир), защо тогава се страхуваме то да не забременее от по-големия си приятел?! Ние всички - родители и учители, сме "длъжници" на децата си, най-вече заради предразсъдъците си. Изобщо цялата ни култура, която няма нищо против да се занимава с узаконяването на проституцията, все още отказва да дава отговори на въпросите, които децата ни задават. Тъжно е, че все още има момичета, които не обсъждат месечното си неразположение с майките си, а с по-големите си приятелки. Може да ви се стори пресилено, но се срещат и момчета, които смятат, че менструацията е някаква болест, а полюциите са изпускане по малка нужда. За голяма част от тези деца безопасен секс означава въздържание.

Редица проучвания са доказали недвусмислено, че там, където е установено напълно откровено и открито отношение към сексуалната култура и половото възпитание, а противозачатъчните средства са достъпни за младите хора, процентът на бременност и аборти сред подрастващите е чувствително по-нисък. Нека си кажем направо, че родителите, които не информират децата си за нещата от живота (в това число и за сексуалността, защото тя е нормална човешка потребност) или умишлено ги "предпазват" от информация, смятайки децата си за все още незрели, ги правят твърде уязвими от проблемите в обществото ни. Това е така, защото незнаещото дете е незащитено дете.

Няма никакъв смисъл да очакваме, че училището ще се справи със сексуалното възпитание на децата ни - там имат къде по-важни проблеми за решаване, например каква религия да се изучава! Ето защо, мили родители, нека осигурим на децата си тези толкова липсващи и в същото време толкова необходими разговори за реалните неща от живота.

Децата ни искат да знаят всичко сега, не утре!
0 коментара : "Неинформираното за сексуалността дете е незащитено"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана