Билката родиола помага при депресияя, стрес и умора

Дата: 2015-10-28 16:12:41, от: Здравко Здравков
Билката родиола помага при депресияя, стрес и умора

Hапрежението в съвременния начин на живот бавно, но сигурно нарушава вътрешното равновесие на организма. В стремежа си да се справи, човек започва да се държи деструктивно: прибягва до стимулатори, прекалява с употребата на кафе, цигари, алкохол, а понякога и с хапчета. В същото време не си даваме сметка, че така в тялото ни се извършват процеси на негативна обмяна на веществата, които в крайна сметка довеждат до заболявания като диабет, язва, невроза и депресия.

Изпадналите в депресия хора са с подчертано лошо настроение, песимисти, нямат доверие в себе си, трудно се концентрират, колебливи са, паметта им отслабва. Често ги обзема печал, изпитват чувство на безпомощност и отчаяние, губят интерес към близките си и към заобикалящия ги свят. Когато потиснатото състояние продължава по-дълго време, се налага да се потърсят средства за преодоляването му. Незаменими в това отношение са биостимулаторите и адаптогените. Типични техни представители са продуктите, изолирани от растението родиола (Rhodiola rosea L.), наричано още златовръх.

Родиолата съдържа богата гама от биологично активни вещества: етерично масло, гликозиди (силидризид и розавид), флавоноиди, органични киселини, микроелементи и други. Основното действие на екстрактите на тази билка е на биостимулатор, който същевременно увеличава адаптивните възможности на организма към условията на външната среда. Родиолата стимулира физическата и умствената работоспособност, засилва регенеративните процеси, премахва умората, укрепва общото състояние на организма и поддържа високо самочувствието.

Изследванията показват, че билката повишава нивото на серотонина и допамина в главния мозък, в резултат на което депресивното състояние на болния се облекчава. Аналогично на жен-шена, тя изостря възприятията и вниманието. Научно доказано е, че екстрактите повлияват благоприятно имунната система, подобряват кръвоснабдяването на мозъка и мускулите, предпазват от сърдечно-съдови инциденти, стимулират функцията на жлезите с вътрешна секреция и потентността.

Билката, известна още като златовръх, помага при умората и стреса, укрепват психиката и имунитета, стимулират половата потентност, тонизират и предпазват от сърдечно-съдови инциденти.

Препаратите, изолирани от родиолата, са, общо взето, ниско токсични и могат да се приемат продължително време. Въпреки това е желателно преди употребата им да се посъветвате с лекар. Те са противопоказни при болни от хипертония, след миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, при стенокардия, цироза на черния дроб, бъбречна недостатъчност, невротично безсъние, климакс, психически проблеми. Не трябва да се употребяват вечер, тъй като е възможно да причинят разстройство на съня. Единичната доза се прилага еднократно сутрин. Препаратите от родиола могат да се комбинират с препарати от жен-шен, с витамини от групата В, С, с витамин Е, селен и цинк.

0 коментара : "Билката родиола помага при депресияя, стрес и умора"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана