Болките в кръста не търпят твърда постеля

Дата: 2015-12-05 15:50:39, от: Здравко Здравков
Болките в кръста не търпят твърда постеля

Mедицинската статистика сочи, че почти всеки трети човек в работоспособна възраст страда от болки в гърба, кръста и врата.

Те са добили народните наименования лумбаго, секване, шипове, ишиас. Болежките в кръста засягат все повече млади хора. За основен виновник се приема уседналият начин на живот. Оплакването често се причинява и от настинка, болезнена менструация, цистит, гинекологично заболяване, дори запек. Болката може да е тъпа, постоянна, с усещане за тежест и скованост или точно обратното - да е пронизваща и движеща се надолу, настрани. Острата обикновено се дължи на травма, претоварване с физически упражнения, падане, удар, вдигане на тежести. Когато е силна, болката причинява сковаване и блокиране на мускулите в засегнатата зона. Придвижването става трудно, а понякога дори е невъзможно. Ако състоянието не отшуми за 3 дни, необходимо е да се потърси лекар за предприемане на адекватна терапия.

Кръстът е уязвимо място, защото управлява голяма част от тежестта на тялото. Дисковете на гръбначния стълб, разположени между прешлените и служещи като амортисьори, с времето постепенно се износват. В медицината това състояние се нарича дегенеративна дискова болест или дископатия. Износените дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се напуква, пропускайки централно разположеното желеподобно вещество. Когато то притисне нервни влакна, предизвиква болка.

Над 30% от засегнатите успяват да се излекуват без лекарска намеса - само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства.

Масова заблуда е да се спи на твърдо легло. Това причинява още по-голямо страдание, тъй като естествените извивки на гръбначния стълб са подложени на изпитание. Не е желателно също тялото да потъва в леглото и да провисва надолу - подобно положение засилва изкривяването в лумбалната област и задълбочава болката. Достатъчно е да се сложи малка възглавничка под плещите, за да се освободи гръдният кош и да се осигури по-дълбоко дишане.

За да предотвратите и намалите неразположенията в кръста, се придържайте към следните препоръки:

Старайте се да заемате правилна и удобна поза, докато седите, стоите прави или лежите. Избягвайте да вдигате големи товари. Ако се наложи, вдигайте ги от коленете, за да избегнете голямо натоварване на кръста.

Правете упражнения за подсилване на мускулните групи, участващи в поддържането на гърба. Това включва трениране на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули. Добрият им тонус може да облекчи значително неприятното състояние, твърдят експертите.

Не минавайте на постелен режим веднага щом усетите болка ниско в кръста. Липсата на движение може да задълбочи оплакванията.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана