Пародонтозата атакува венците без симптоми

Дата: 2012-04-24 10:13:00, от: Здравко Здравков
Пародонтозата атакува венците без симптоми

Пародонтозата е заболяване, което по разпространение се нарежда на второ място след кариеса (разяждането на зъбите) и се среща предимно при хора над 30-годишна възраст. Тя засяга не самия зъб, а тъканите и връзките, които го поддържат. Заболяването отначало протича без симптоми или е съпроводено от толкова "невинни" оплаквания, на които обикновено не се обръща внимание.

Проявява се в няколко форми, всяка от които протича с различна бързина и довежда до разклащане и опадане на зъбите. Процесите, които причиняват пародонтозата, определят и лечението. Те са главно три: възпалителен, атрофичен и дистрофичен процес. Най-често се среща възпалително-кръвната пародонтоза, съпровождана от кръвотечениена венците.

В началото възпалението протича бавно и незабелязано, със сърбеж по венците, с лесно кървене и чувство за неустойчивост на зъбите. В по-напреднал стадий около шийките на зъбите при натиск се появява кървене. Гнойната форма на пародонтозата се характеризира с оцветяване на венците в сиворозов цвят.

Около шийките на зъбите се натрупва жълтеникав зъбен камък, а самите те бързо се оголват. Образуват се "джобове", от които при натискане излиза гной. Ако не се вземат мерки, постепенно болестта достига до околозъбната кост. След време и тя се възпалява, зъбите за няколко години се оголват, разклащат и падат.

Възможно е да се образуват абсцеси по венците. Причините за пародонтозата най-общо се делят на локални и общи. Между локалните причини са: не добре поддържана устна хигиена, зъбен камък, високи пломби, ортодонтски аномалии и дефектни зъбни конструкции, различни инфекции. Влияние оказват и заболявания като захарен диабет, смущения във функциите на жлезите с вътрешна секреция, нервно напрежение и претоварване, някои инфекциозни заболявания и др.

При съмнение за пародонтоза се препоръчва като първа мярка енергичен масаж на венците чрез кръгови движения с четката в едната и в другата посока - с цел да се получи добро оросяване на околозъбната тъкан с кръв и лимфа. Трябва незабавно да се отстрани зъбният камък, да се почистят околозъбните джобове и да се премахне флората в тях.

Съвременната стоматология разполага с много ефикасни методи за борба с пародонтозата. Не бива обаче да се забравя, че това е хронично заболяване, поради което и локалните, и общите мерки за борба с него трябва да се прилагат непрекъснато и с постоянство. Резултатът от комплексното лечение ще бъде толкова по-добър, колкото по-рано е поставена диагнозата и по-рано са взети мерки за него.

0 коментара : "Пародонтозата атакува венците без симптоми"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана