Правила на пълноценния отдих

Дата: 2015-08-08 15:03:16, от: Здравко Здравков
Правила на пълноценния отдих
Cигурно за мнозина ще прозвучи невероятно, но е факт, че съвременният човек полага усилия, за да си почива!

До такава степен е привикнал със стреса и убийствената динамика на ежедневието, че когато му се налага да се отпусне, не знае какво да направи. Това "незнание" и последващото от него неумение да релаксира стоят в основата на един от най-често срещаните днес проблеми на невротичния човек - "синдрома на хроничната умора".

Днес някои хора се лишават от заслужения годишен отпуск, защото се страхуват да не загубят работата си - обикновено началниците не гледат с добро око на дългото отсъствие от работното място. Други се отказват от почивката си заради по-големи премии в края на годината или пък от опасения, че докато са в отпуск, някой друг може да ги измести по стъпалата на така желаната кариера.

Оказва се, че съвременният динамичен, но и достатъчно невротичен човек не е в състояние да си почива.

В мисълта му се е загнездила идеята, че почивката е отпускане, а то води след себе си загубата на контрол над нещата, която от своя страна поражда и други загуби - позиции, статус, пари. На човек му се струва по-лесно да промени природата - нощите стават все по-къси, а денят е с работна продължителност от 12-18 часа.

Нашите тела не са програмирани да издържат на подобен неестествен ритъм на живот, стрес и напрежение.

Доказано е, че съвременният ежедневен стрес е равнозначен на натравяне на организма, което е пагубно както за общото физическо, така и за психическото му състояние. Нашата организмичност, а и всичко живо в природата, функционира на основата на естествен природен биоритъм, където се редуват фазата на напрежение и фазата на отпускане. Без отпускане, без почивка, във всяка следваща фаза от живота ни "коефициентът ни на полезно действие" намалява, защото отсъства моментът на "презареждане".

Редица изследвания доказват статистически, че навременната почивка, с последващото презареждане намалява риска от преждевременна смърт с приблизително 20%.

Но дали се съобразяваме с този факт? Двуседмичният отпуск е напълно възможен за почти всички работещи, но в действителност далеч не всички го ползват. А онези, които се решават да си го позволят, трябва да знаят, че е от голямо значение и как този отпуск ще да бъде правилно оползотворен.

Преди години съществуваха "карти за почивка", които бяха с 14-дневна продължителност в почивната станция на учреждението, в което работим. Днес, с динамизирането и "модернизирането" на живота, говорим за 5-, 7- и максимум 10-дневни "пакети" за почивка! Но дали умеем да си почиваме, да се отпуснем, да се забавляваме, да презаредим изтощените си "физически и психически батерии"? Можем ли да си позволим да отидем на море, на екзотична или по-малко екзотична екскурзия? Или вземаме отпуск, за да приготвим поредната зимнина, да направим ремонт на "кутийката", в която живеем! Или пък ходим по доктори за да ни кажат колко много се нуждаем от почивка!

Ако всичко дотук ви е подействало мотивиращо, за да вземете своя отпуск и да се измъкнете от задушните и задимени офиси, вече сигурно "страдате" от синдрома "в очакване на отпуската" - все пак, напук на прогнозите, метеорологични и икономически - лято е! Може би вече знаете как и къде ще прекарате тези няколко, със сигурност недостатъчни дни извън работното си място. Но за всеки случай ето няколко препоръчителни идеи за предстоящата ви пълноценна почивка.

На първо място, забравете за работата по време на отпуската, в противен случай това няма да е никаква почивка.

Каквато и да е позицията ви във фирмата или в учреждението, трудностите в работата при разпределението на задачите или забавянето, та дори и замразяването на някои проекти до завръщането ви, могат да се превърнат в сериозен източник на стрес, който да ви преследва и докато сте в почивка. Именно поради тази причина голяма част от хората, които излизат в отпуск, продължават да работят, било то от дома си или от мястото, на което са отишли да "релаксират". Можете да се справите с този проблем, като започнете подготовката за заминаването си седмица-две по-рано. Разпределете и степенувайте задачите по важност, обяснете на колегите си какво е необходимо да се направи по проектите, които не търпят отлагане. И щом затворите вратата на офиса от външната страна, представете си, че работата ви е свършена и е зад гърба ви, а напред са спокойствието и "кефът" от почивката, която заслужавате.

При условие че мобилният ви телефон се е "сраснал с ухото" ви, не забравяйте, че използването му с цел служебни разговори е абсолютно нежелателно. Ако все пак няма как да се откъснете напълно от работата, определете си специално време, но не повече от един час на два-три дни, през който да поддържате връзка с колегите или с подчинените си.

Второ, но не по-малко важно е да подберете място за почивката си, на което ще можете да се отпуснете напълно.

Ако например сте привърженици на "екстремните почивки", като екскурзионни летувания с дълги преходи или пътувания, не забравяйте да си предвидите няколко свободни дни след края на пътуването, за да може да дадете възможност на тялото ви да се възстанови и да се настрои за друг тип натоварване. Ако пък предпочитате да се "поглезите", вече има достатъчно SPA-цен- трове, които могат да ви предложат програми за тотално разпускане на тялото и душата. Вие решавате какво може да ви презареди с енергия наново!

Пътуванията в чужбина също са добър начин за откъсване от работата и от динамичното, но монотонно натоварващо ежедневие. Една разходка до Малдивите например едва ли ще ви се отрази зле, стига портфейлът ви да е достатъчно дебел. А независимо от опитите Черноморието ни да бъде съсипано с безумни строежи, все пак то си остава море с прекрасни плажове, слънце, студена бира с риба, хубави гледки, гларуси и чайки, а след релаксиращото плуване в морето след плажа следват вечерните разходки, дискотеките и, общо взето, приятните емоции. Българските планини предлагат не по-малко удоволствия и определено повече прохлада в летните месеци. Те наистина могат да бъдат идеално място за почивка и релаксация, защото всички знаем как природа там разтоварва и отнема натрупаната отрицателната енергия у хората.

За доброто прекарване на отпуската не на последно място стои и изборът на компания.

Дали ще предпочете да почивате в уединение, или с любимия човек, със семейството или с приятели - това е въпрос на личен избор. Важното е да се чувствате добре и да се насладите на приятните свободни мигове.

Всеки един човек има своя начин за отпускане и почивка, необходимо е да го съобрази с възможностите си и да си го позволи. Да си позволи да направи нещо, което е напълно естествено, напук на "кризата" - да намери време за себе си и да попита тялото и душата си какво искат, от какво се нуждаят. Но и да се вслуша в техния отговор.

0 коментара : "Правила на пълноценния отдих "

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана