Стресът може да предизвика ранна менопауза

Дата: 2015-09-03 11:32:14, от: Здравко Здравков
Стресът може да предизвика ранна менопауза

Общоприето е, че средната възраст за началото на менопауза е 52 години. Но по-голямата част от жените навлизат в предхождащ менопаузата период от 3 до 5 години преди действителното.

За ранна менопауза се говори, когато тя настъпи до 44-годишна възраст. Ако месечният цикъл е спрял до 40- годишна възраст, става дума за преждевременна менопауза.

И в двата случая често изтъквана причина за това е наследствеността. Ако една майка е имала ранна или преждевременна менопауза, за същото трябва да се готви и дъщерята. Най-често ранната менопауза се обяснява с преждевременната недостатъчност на яйчниците (синдром на изтощените яйчници). Първопричината за това състояние е нарушението при изработването на половите хормони. Втора по честота причина е т. нар. синдром на немите яйчници. В този случай хормоните се изработват така, както трябва, но фоликулите (мехурчета по повърхността на яйчниците, в които се образуват яйцеклетки) не реагират на тях и не узряват. Установено е, че жени, боледували в детството си от рак, влизат в рисковата група за ранна и преждевременна менопауза. Същото се отнася и за болните от автоимунни заболявания. Сред застрашените са и заклетите пушачки - 20% от случаите. Друга предразполагаща причина са често прилаганите драстични диети. Храненето играе съществена роля в детството и особено по време на половото съзряване в тийнейджърската възраст. Преживяването на прекалено силен стрес в този период също може да причини преждевременна или ранна менопауза. Сред поводите за такъв стрес най-често са разводът на родителите, загубата на близък човек, както и честите конфликти с връстниците.

Една жена много трудно би могла да се справи с наследствената си обремененост, но тя би могла да сведе до минимум риска от развитие на ранната менопауза, като се придържа към здравословен начин на живот. Тук на първо място е рационалното хранене. Желателно е в менюто да присъстват повече протеини, защото именно техният дефицит се отразява най-зле на репродуктивната система. Много важен е и сънят. Хроничното недоспиване води до изменение в изработването на женските полови хормони и провокира развитието на синдрома на изтощените яйчници. Същото може да се каже и за изтощителното занимание със спорт - физическите натоварвания трябва да бъдат редуцирани до разумни граници. Пушачките е необходимо да се откажат или поне да намалят броя на цигарите.

Симптоми на ранната менопауза могат да се появят и при различни гинекологични заболявания.

Диагнозата за ранна или преждевременна менопауза обикновено се поставя една година след последния цикъл. Едва след това може да се смята, че менопаузата вече е настъпила. В рамките на тази година всяка жена би могла да направи много полезни неща от по-горе споменатите и по този начин да се погрижи за себе си и за своето здраве.

Предхождащият менопаузата период и самата менопауза често са свързани с промени в настроението, по-изявена раздразнителност, умора, горещи вълни и дори леки пристъпи на паника. В такива случаи традиционната медицина често препоръчва хормонална заместителна терапия. Но някои клинични проучвания поставят доста въпросителни около нея. Алтернативната медицина предлага използването на различни билки и природни източници за хормонално заместване, които са напълно достъпни и безвредни.

0 коментара : "Стресът може да предизвика ранна менопауза"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана