Ваксина срещу инфекции с човешкия папиломен вирус

Дата: 2012-08-08 06:15:00, от: Здравко Здравков
Ваксина срещу инфекции с човешкия папиломен вирус

Запознахме ви с болестите, които човешкият папиломен вирус причинява. Сега ще се спрем на лечението и на профилактиката им. Кондиломите се лекуват по индивидуална терапевтична схема, която е в зависимост от тяхната големина, разпространение, давност и локализация. Предприема се и отстраняването им с течен азот, с комбинация от киселини, с лазерна коагулация или чрез инжектиране на интерферон.

Понякога се налага да се съчетаят два или повече метода. Винаги като допълнение към лечението се добавят и имуномодулиращи и противовирусни таблетки, които да потискат развитието на вируса. Отстраняването на брадавиците намалява въз можността за предаване на инфекцията.

За да предпазят сексуалните си партньори, които също задължително се преглеждат и изследват, пациентите трябва да използват презервативи поне три месеца след отстраняването на кондиломите. Успешното лечение на рака на шийката на матката зависи много от ранната диагностика.

То е хирургично, съчетано с различни форми на лъчева и химиотерапия. За борбата с това коварно заболяване особено важна е превенцията. Според Световната здравна организация (СЗО) папиломният вирус е вторият най-сериозен виновник за рак при жените и причина за фатален край.

Годишно 288 000 жени по света умират от рак на шийката на матката. В момента специалисти и учени извършват сериозни проучвания върху създадените ваксини за профилактика. В Европа са лицензирани две. Те са сигурни по отношение предпазването от заразяване с HPV 16 и 18, които са отговорни за около 73% от случаите на рак на шийката на матката в Европа. Ваксините са в три дози, които се прилагат за период от шест месеца. Според досегашните наблюдения създаденият имунитет е 100 процентово ефективен поне за 5 години и може да предпазва и от други онкогеннисеротипове на HPV.

За сега не е създадена ваксина специално за мъже, но се проучва дали вече съществуващите могат да се прилагат и при силния пол. Взаимното доверие и моногамността на партньорите могат да намалят риска от заразяване. Винаги е добре да се внимава при избора на интимна половинка. Най-успешната профилактика остава презервативът, въпреки че и при него сигурността не е 100 процентова.

0 коментара : "Ваксина срещу инфекции с човешкия папиломен вирус"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана