Възпаление на венците по време на пубертета

Дата: 2015-08-13 11:53:39, от: Здравко Здравков
Възпаление на венците по време на пубертета
Bъзпалението на венците при юношите не е рядко явление, но не може да се приеме като типична находка в този период от развитието на човека.

Както показват епидемиологичните изследвания, децата и подрастващите много често страдат от хронично възпалени венци, особено при липсата на училищни зъболекарски кабинети и немарливост към устната хигиена. Именно през пубертета част от гингивалните възпаления се превръщат във възпалителни разраствания на венците, които обозначаваме като пубертален хиперпластичен гингивит.

Когато не се поддържа добра орална хигиена и особено ако юношата диша през устата (заради трета сливица, носни полипи, изкривявания на носната преграда, хронични синуити и др.), се развива типична хиперплазия на венците - предимно около предните зъби, най-вече на горната челюст.

Родителите водят детето си при зъболекаря смутени и дори обезпокоени от голямото разрастване на венечните папили и венците, които припокриват част от зъбите.

Симптомите са: яркото зачервяване, обилно натрупване на зъбна плака, лесно кървене в случаите с оточност на разрасналия се венец.

Венечните папили са туморообразни, опънати, блестящи, лесно се повдигат и под тях се открива много голямо количество бактериална плака, хранителни остатъци и обилно отложен тъмнокафяв подвенечен зъбен камък. Налице са дълбоки до над 5 мм венечни джобове - венечни, а не пародонтални, образувани поради разрастването на венците, а не вследствие разрушаването на костта на пародонта. Затова и ги наричаме "лъжливи джобове". Когато процесът протича дълготрайно, венечните папили и венечните ръбове фиброзират, придобиват розов цвят, стават твърди, неболезнени при опипване и трудно се отделят от зъбите. При прегледа зъболекарят трябва да снеме подробна анамнеза и дори да поиска клинико-лабораторни изследвания, за да отхвърли кръвни заболявания или лечение на епилепсия (в миналото с хидантоини, а сега с натриев валпроат).

Прогнозата на заболяването е много добра, ако стоматологът отстрани някои фактори, които улесняват натрупването на зъбна плака (лошо направени пломби, къси или широки коронки).

Особено важно е обаче да се положат сериозни грижи за поддържане на изрядна орална хигиена.

Това се благоприятства от факта, че тийнейджърите все по-често се задържат пред огледалото и се стремят да бъдат по-привлекателни. Родителите трябва да се възползват от промените в емоционалността и интересите на децата им, а не да си позволяват груби насмешки, които сриват самочувствието и желанието на тийнейджърите да се харесат.

След като проведе професионална орална хигиена и обучи юношата на правилни лични грижи за зъбите и венците, зъболекарят трябва да препоръча ползването на препарати под формата на разтвор, гел или спрей. Те съдържат синтетичната съставка на съединителната тъкан на човека (хиалуронан), осигуряваща намаляване на оточността и възвръщане на физиологичното равновесие във венците. При големи разраствания се налага хирургична интервенция. Тя се изразява в изрязване на разрасналите се венечни папили и пластика на венците (гингивектомия с гингивопластика). Някои специалисти препоръчват това да се отложи до излизане от пубертета.

0 коментара : "Възпаление на венците по време на пубертета"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана