Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Aртериалната хипертония се среща най-често сред сърдечно-съдовите заболявания. У нас от тази болест страдат над 1 600 000 души.

Не всеки човек, който е с кръвно налягане над 145/85, е хипертоник. Световната здравна организация разширява критичните граници, и то при едномесечно проследяване на стойностите на систоличното и диастолното налягане. Приема се, че хипертоникът не трябва да е с налягане по-високо от 130/80.

Като се има предвид демографското застаряване на нацията и, че честотата на хипертонията нараства с възрастта, то пациентите с това заболяване са по-голям контингент както при личния зъболекар, така и при пародонтолога. Измерването на кръвното налягане в кабинета на пародонтолога може да породи съмнение за останала недиагностицирана хипертония, което налага 3 последователни измервания през интервал от 5-10 минути. Така специалистът ще е сигурен, че не вълнението и страхът са предизвикали повишените стойности. Ако кръвното налягане е високо, пациентът трябва да посети личния си лекар. Пародонтологът би могъл да телефонира на лекаря, за да съобщи данните и да сподели лечебния план, който е предвидил.

Измерването на кръвното налягане преди интервенция може да предотврати неприятни инциденти. Пациентът с недиагностицирана или неконтролирана (чрез медикаменти, двигателен режим и диета) артериална хипертония е контраиндикиран дори за обичайната пародонтална терапия. Препоръчва се въздържане от каквато и да е интервенция, ако измерените стойности надхвърлят 180/100. В противен случай рисковете са много високи и жизненоопасни - мозъчен инсулт, спиране на сърдечната дейност, внезапна слепота и др. При обострено пародонтално страдание се предпочита приложение на антибиотици и аналгетици.

Хирургичните интервенции могат да предизвикат тежки кръвоизливи, за чието спиране не трябва да се използват локални вазоконстриктори (упойки, съдържащи съдосвиващи компоненти). При необходимост от подобна спешна намеса пациентът трябва да се насочи към болнично отделение, където има възможност не само за стриктно спазване на гореописания ред, но и за борба с евентуалните инциденти.

При лека до умерена и контролирана хипертония анксиолитичните средства (намаляващи безпокойството и тревожността) понижават стреса и играят голяма роля за поддържане на стабилно кръвно налягане, както и за добро обезболяване. (Стоматологът знае, че обезболяването само с лидокаин налага интервенции, не по-дълги от 30 минути).

Голяма част от хипертониците са на лечение с диуретици. Зъболекарят трябва да е информиран за това, тъй като работата с лигнинови ролки може да доведе до охлузвания на сухата лигавица. А тези охлузвания, причиняващи неколкодневни болки, ще се избегнат, ако преди свалянето им бъдат обилно овлажнени с водния спрей. От друга страна, редовното взимане на ангиотензин-конвертиращ ензим и/или калциеви антагонисти може да се отрази на ортостатичното спадане на кръвното налягане, най-вече при преминаване от легнало в изправено положение. При активна антихипертензивна терапия има опасност от гадене и повръщане с риск за аспириране на стомашни сокове и друго съдържимо.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана