Време е за имунизация срещу грип

Дата: 2015-10-28 09:20:05, от: Здравко Здравков
Време е за имунизация срещу грип

Грипът е инфекциозно заболяване, което периодично обхваща големи групи от хора и създава възможност за възникване на епидемии. Причинява се от грипни вируси и това категорично го различава от острите инфекции на дихателните пътища, дължащи се на други патогени. Двата вида заболявания често се бъркат, защото имат сходна симптоматика. Но грипът започва рязко и оплакванията са много по-силно изразени.

Имунизацията е основно средство за предпазване. Чрез ваксина в организма се въвеждат само необходимите частици от грипния вирус, които позволяват да се създаде специфична имунологична памет и да се изградят противогрипни антитела. Когато в организма попадне грипен вирус, вече подготвените за действие защитни сили го унищожават и предпазват от заболяване.

Според специалистите октомври и началото на ноември е най-подходящото време за имунизация. В този период хората обикновено са в добро здраве, което е задължително условие за ваксинация. Освен това са необходими най-малко 20 дни за изграждане на имунитет. Той трае цяла година, като най-силен е през първите 6 месеца.

Лекарите препоръчват имунизация най-вече на децата, на хората над 60-65 години и на страдащите от хронични заболявания. В рисковата група влизат и тези, чиито професионални ангажименти са свързани с много социални контакти.

Имунизацията може да предпази човек не само от самия грип, а и от тежки усложнения при евентуално заболяване. Данните сочат, че при малките деца вследствие на грип се повишава рискът от остър отит на средното ухо, от остър бронхит и пневмония. Хората от третата възраст най-често развиват пневмония, която може да доведе до летален изход.

Поради голямата изменчивост на вирусните причинители всяка година се изготвя различна ваксина, съобразена с актуалните грипни щамове. По препоръка на Световната здравна организация и с одобрението на Европейската агенция по лекарствата в тривалентната ваксина за сезон 2015/2016 са включени: щам A (H1N1) - т.нар. Калифорния, наследник на свинския грип; щам A (H3N2), известен като Швейцария; и щам B или Пукет.

Ваксината се поставя вътремускулно, на ръката, най-добре това да направи личният лекар. Приложението и не се препоръчва при бебета под 6-месечна възраст, при страдащи от алергия към яйчен белтък и при хора, които са дали алергична реакция при предходно имунизиране. Противопоказано е поставянето на ваксина по време на заболяване, протичащо със или без повишена температура, кашлица, хрема.

0 коментара : "Време е за имунизация срещу грип"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана