Лукът пази сърцето и помага при диабет

Дата: 2014-10-16 09:03:00, от: Здравко Здравков
Лукът пази сърцето и помага при диабет

Изследвания сочат, че системната консумация на кромид може да предотврати развитието на туморни образувания в храносмилателния тракт.

Луковиците на кромидия лук съдържат различни органични серни съединения. Когато те се нарежат или смачкат, се образува летлив газ, който дразни очите и слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя. В лука има и флавоноиди (кверцетин), фенолна киселина, стероли, сапонини, пектин и летливи масла.

Известно е, че лукът стимулира секрецията на стомашните жлези и по такъв начин подобрява апетита. Но неговите съставки оказват много по-широк спектър на фармакологично действие:

Лукът проявява антибактериална, противогъбична и антихелминтна активност (против глисти), но по-слаба от тази на чесъна.

Сърдечно-съдови ефекти. Екстрактът от кромид лук понижава плазмените нива на липидите, възпрепятства съсирването на кръвта и плавно понижава кръвното налягане. Системната му употреба може да предотврати сърдечни кризи.

Антидиабетична активност - екстрактът от лук снижава стойностите на кръвната захар. Ако лукът се приема системно в оптимални количества, не само че понижава кръвната захар, но същевременно усилва действието на приеманите традиционни антидиабетични препарати. Това въздействие се дължи на съдържащия се в лука алкил-пропил-дисулфид, който играе основна роля в понижаването на кръвната захар, като стимулира дейността на бета-клетките в Лангерхансовите острови на панкреаса и засилва продукцията на инсулин.

Едновременно с това лукът активира функцията на черния дроб, на жлъчката и цялата обмяна на веществата.

Антиастматично действие. В емпиричната медицина лукът е използван като антихистаминово средство. Действието му при астма се дължи на способността му да потиска продукцията на веществата, които провокират бронхоспазъма и в резултат на това се постига разширение на бронхите.
Противотуморна активност. През последните години изследванията с екстракти от лук показват, че в условия на експеримент те потискат туморните новообразувания. Самите екстракти се оказват нетоксични за организма, но върху левкемични щамове действат цитотоксично.

Клиничното приложение на лука също е доста широко:

Лукът в прясно състояние е изключително полезно профилактично средство при алергично болни, диабетици, за хора в напреднала възраст с данни за атеросклероза, при хипертония, метеоризъм (газове в червата) и диспептични оплаквания.

Изследвания сочат, че системната употреба на кромид лук предотвратява развитието на тумори в храносмилателния тракт.

Сокът от лук помага твърде ефикасно при хрема в острия l Нарязан на дребно лук, примесен с малко морска сол, се прилага под формата на лапи при изкълчване, навяхване, евентуално - при фрактури на крайниците. Превръзките престояват по няколко часа върху поразеното място, но процедурата се прилага не повече от 3 дни.

0 коментара : "Лукът пази сърцето и помага при диабет"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана