Полезните за дебелото черво храни

Дата: 2015-11-01 08:59:21, от: Здравко Здравков
Полезните за дебелото черво храни

Доброто състояние на дебелото черво е от решаващо значение за нормалната дейност на много органи. То е система за управление на отпадъците. Когато е чисто и здраво, извежда токсините и излишните вещества от организма в рамките на 6-18 чaca cлeд вcякo ядене. Но ако е задръстено в резултат на системно нерационално хранене, отпадните продукти се връщат обратно в организма.

Индикации, че дебелото черво не е в отлично здраве, дават лошият дъх, запекът, коремните спазми, инфекции на пикочния мехур и бъбреците. За почистването му е необходима жива храна - сурови зеленчуци и плодове, в състава на които влизат фибрите. Течностите също са важни, защото промиват дебелото черво, но власинките и гънките му трябва да се прочистят с натиск. Това става чрез фибрите, каквито са целулозата и пектинът. Те стимулират перисталтиката и намаляват времето за изпразване на червата. Разтворимите фибри увеличават полезните бактерии и се свързват с холестерола, а нepaзтвopимите имат пoчиcтвaщо действие.

Лeнeнoтo ceмe и oвecът cъдъpжaт знaчитeлнo кoличecтвo oт двaтa видa фибpи. Хpaни c виcoкo cъдъpжaниe нa paзтвopими влакнини ca фacулът, гpaxът, opизът, eчeмикът, цитpуcoвите плoдoвe, ябълките. Богати на нepaзтвopими фибpи ca пшeницaта, pъжта, кaфявият opиз, зeлeто, цвeклoто, мopкoвите, бpюкceлcкoто зeлe, pяпaта, кapфиoлът. Полезно е приемането и на пробиотици, чийто източници са киселото мляко и киселото зеле.

За почистване веднъж на две седмици останете 1 ден на зелен чай. Пийте също прясно изцедени плодови сокове и минерална вода, за да не се получи дефицит на микроелементи и витамини. След този "изчистващ" ден не бива веднага да преминавате към концентрирани храни. Яжте ядки, пийте мед, разтворен във вода. Не се препоръчват газираните напитки. В захранването имат място пресни бульони с лук, моркови и картофи. Чак на третия-четвъртия ден може да ядете животинска храна.

За клизмите като ефективно средство за почистване на дебелото черво мненията на специалистите са противоречиви. Проблемът е, че наред с вредните се унищожават и полезните бактерии. Този процес трябва да става по щадящ за микрофлората начин. Желателно е след клизми да се приемат повече пробиотици и пребиотици.

Лекарите препоръчват да се въздържате от пикантни ястия, от мазни и тлъсти храни, от такива, които причиняват запек. Най-вредната кулинарна обработка е пърженето при висока температура. Добре е да задушавате продуктите с вода, като ползвате масла с омега 3-мастни киселини - зехтин, ленено и сусамово масло. Полезни са и омега-6 мастните киселини в натуралното слънчогледово олио.

0 коментара : "Полезните за дебелото черво храни"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана