Правилата при приготвяне на бебешка храна

Дата: 2015-11-19 15:40:32, от: Здравко Здравков
Правилата при приготвяне на бебешка храна

Нито едно готово пюре или каша не може да се сравни с домашно приготвената храна от качествени продукти. Освен старание трябва да вложите знания, за да осигурите на бебето вкусно и полезно меню.

Спазвайте безупречна хигиена. Преди да започнете готвенето, измийте добре ръцете си и продуктите. Използвайте чисти съдове, прибори и повърхности, върху които режете. Ако нямате миялна машина, при която температурата на водата е висока и унищожава бактериите, сложете гумени ръкавици и изплаквайте бебешката посуда с максимално гореща вода. Желателно е за месо и риба да употребявате една дъска, а за зеленчуци и плодове - друга.

Предпочитайте био продукти с доказан произход. Най-добре е да са сезонни и задължително - правилно съхранявани и в срок на годност. При плодовете и зеленчуците предпочитайте готвенето на пара, при което най-добре се съхраняват полезните им вещества. Месото и яйцата гответе при достатъчно висока температура до пълната им готовност. Топлинна обработка тип алангле не е подходяща за бебешка храна.

В началото на захранването приготвяйте пюретата фини и гладки с пасатор. После постепенно преминете към по-груба консистенция на храната - намачквайте продуктите с вилица, ползвайте ръчна преса (за картофено пюре) или решетъчна лъжица. Внимавайте да не останат дребни костици или семки.

Прясно приготвената храна трябва да се остави да изстине до подходяща температура, преди да я дадете на детето. Ако е гореща, а гладът на бебето е голям, сложете купичката в съд със студена вода и разбърквайте храната, за да се охлади равномерно. Пробвайте я с отделна лъжичка, за да се уверите, че е изстинала достатъчно. Водната баня се препоръчва, ако трябва да стоплите храната. Сложете върху котлона метален съд с вода, а в него - пюрето или кашата. Не е желателно да използвате микровълнова печка. В нея храната се затопля неравномерно - в една порция може да има врели и студени места.

Домашно приготвената храна може да съхраните, като веднага я замразите във фризера или я сложите в покрит съд в хладилника за не повече от 24 часа. Веднъж замразеното пюре не бива да претопляте два пъти, дори междувременно да сте го държали в хладилника. Ако решите да замразите по-голямо количество храна, разпределете го на отделни порции в чисти пликове или плътно затворени пластмасови кутии. Не забравяйте да отбележите датата на приготвянето. Използвайте храната в рамките на един месец.

0 коментара : "Правилата при приготвяне на бебешка храна"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана