Радиацията при обработка на храните

Дата: 2015-09-21 12:56:16, от: Здравко Здравков
Радиацията при обработка на храните

Pедица изследователски проучвания сочат, че през последните години близо 1/4 от световното производство на хранителни продукти се губи. Основната причина е тяхното разваляне вследствие на замърсяване от микроби и плесени, прорастването на кореноплодни растения при съхранението им и т.н.

За да се сведе до минимум тази тенденция, се прилагат разнообразни радиационни технологии на базата на йонизиращото лъчение (гама-лъчи, рентгенови лъчи и ускорени заредени частици). Чрез тях се постига:

унищожаване на болестотворните микроби; забавяне или спиране процесите на гниене чрез премахване на гнилостните микроорганизми; забавяне на прорастването и покълването; премахване на вредните насекоми и гризачи. За да се подобри качеството на храните и да се задоволят изискванията на населението, повече от 40 вида храни се подлагат на облъчване (меса и месни продукти; риба и рибни продукти; морски деликатеси; зърно, брашно и зърнени изделия; различни плодове и зеленчуци; билки и чайове; ядки и кафе на зърна). Този метод са прилага в над 50 страни в света, като водещи са САЩ, Русия, Канада, Япония и ЮАР.

Радиационната обработка на храната не води до промени във външния вид и формата. Загубите на хранителни вещества са минимални при ниски дози на облъчване. Дискусиите, които възникват, са във връзка с евентуалните разпадни продукти при обработка на богати на мазнини храни, с количеството на т.нар. свободни радикали, които обаче възникват и при други начини на обработка.

Опасно ли е това облъчване за хората и за околната среда?

По-рано, когато са били използвани по-несъвършени методи, е имало риск за образуване на т.нар. радиолитични (разпадни) продукти, които могат да бъдат вредни за здравето. Сега се прилагат нови радиационни технологии и те изключват възможността за промяна на естествената радиоактивност и за индуциране на такава. Ето защо облъчените храни не са радиоактивни. Йонизиращите лъчения се извършват в специална камера, надеждно изолирана и защитена. Тя е проектирана така, че радиационният фон извън нея да не се различава от природния. На практика риск за населението и околната среда не съществува. Трябва да изтъкна обаче, че ниските дози на облъчване не позволяват да се унищожават токсините, предизвикани от влошаване качеството на храната.

Европейският съюз разрешава облъчването само за следните продукти: сушени ароматни билки, сушени подправки, сушени зеленчукови подправки. Не се счита за целесъобразно този метод да се прилага за месо и месни продукти, тъй като е доказано, че определени разпадни продукти се срещат единствено в тях, а други 35 пък никога не присъстват в необлъчени месни продукти. Някои храни, като детските храни и млека, е недопустимо да се подлагат на облъчване. У нас, съгласно наредба Nо 6, бяха разрешени за облъчване гореизброените храни, а след изменението на Закона за храните от 2003 г. се лицензираха облъчвателните съоръжения. Контролът се осъществява от органи на Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието, а лабораторните изследвания се извършват в Националния център по радиобиология и радиационна защита.

0 коментара : "Радиацията при обработка на храните"

За да коментираш е нужно да си регистриран потребител. Избери Вход или Регистрация?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана