Ако малкия ученик го мързи да учи

Дата: 2016-03-24 15:15:06, от: Здравко Здравков
Ако малкия ученик го мързи да учи

"Браво на мама" е написала учителката в тетрадката по български език. На детето никак не му се учат наставки, представки, глаголни времена и лични местоимения, а майка му смята, че е недопустимо синът й да отиде на училище без домашно и затова му ги пише.

Няма смисъл да правите мечешки услуги на собственото си дете. По-добре му обяснете защо трябва да учи. На 10 години то е достатъчно голямо да разбере, че природонаучните дисциплини дават знания за обкръжаващия ни свят, математиката развива логическото мислене, а откриването на закономерности в граматическите структури развива езиковия усет. Всичко това обогатява човек.

При опита да мотивирате детето да учи психолозите съветват да се въздържате от оценки за личността му. Изказвайте се за конкретни постъпки, като използвате първо лице, единствено число - "мисля", "не ми харесва", "според мен". Родителите често пъти се стараят да провокират желание и амбиция за доказване със заключения от рода:

"Ти си умен и способен, но просто си мързелив и затова постиженията ти са слаби". Тези думи обаче могат да поведат детето в погрешна посока.

То ще реши, че щом е толкова даровито, няма нужда да полага особени усилия, за да усвоява нови знания. Или пък ще намери стабилна основа за своите оправдания: "Щях да си напиша домашните, ако не бях толкова разсеян". Подобен начин на самовъзприятие много лесно може да се наложи в мисленето на детето и да повлияе негативно на цялостното му развитие.

Специалистите не препоръчват да обещавате материални награди за добри оценки. Тази сделка често проработва, но при нея вътрешната мотивация изцяло се заменя с външна. На практика ученикът няма отношение към учебния процес и не смята знанието за ценност. Той може да получава добри оценки, без да проявява амбиция и познавателна активност. Освен това материалната мотивация напълно елиминира похвалата, която носи морално удовлетворение. Ако все пак използвате модела на материалната награда, нека е в по-различна форма - например парите (подаръците) да не са за всяка оценка, а за успешно завършване на учебната година. Или пък вместо пари подарете екскурзия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана