Ако малкия ученик го мързи да учи

Ако малкия ученик го мързи да учи

"Браво на мама" е написала учителката в тетрадката по български език. На детето никак не му се учат наставки, представки, глаголни времена и лични местоимения, а майка му смята, че е недопустимо синът й да отиде на училище без домашно и затова му ги пише.

Няма смисъл да правите мечешки услуги на собственото си дете. По-добре му обяснете защо трябва да учи. На 10 години то е достатъчно голямо да разбере, че природонаучните дисциплини дават знания за обкръжаващия ни свят, математиката развива логическото мислене, а откриването на закономерности в граматическите структури развива езиковия усет. Всичко това обогатява човек.

При опита да мотивирате детето да учи психолозите съветват да се въздържате от оценки за личността му. Изказвайте се за конкретни постъпки, като използвате първо лице, единствено число - "мисля", "не ми харесва", "според мен". Родителите често пъти се стараят да провокират желание и амбиция за доказване със заключения от рода:

"Ти си умен и способен, но просто си мързелив и затова постиженията ти са слаби". Тези думи обаче могат да поведат детето в погрешна посока.

То ще реши, че щом е толкова даровито, няма нужда да полага особени усилия, за да усвоява нови знания. Или пък ще намери стабилна основа за своите оправдания: "Щях да си напиша домашните, ако не бях толкова разсеян". Подобен начин на самовъзприятие много лесно може да се наложи в мисленето на детето и да повлияе негативно на цялостното му развитие.

Специалистите не препоръчват да обещавате материални награди за добри оценки. Тази сделка често проработва, но при нея вътрешната мотивация изцяло се заменя с външна. На практика ученикът няма отношение към учебния процес и не смята знанието за ценност. Той може да получава добри оценки, без да проявява амбиция и познавателна активност. Освен това материалната мотивация напълно елиминира похвалата, която носи морално удовлетворение. Ако все пак използвате модела на материалната награда, нека е в по-различна форма - например парите (подаръците) да не са за всяка оценка, а за успешно завършване на учебната година. Или пък вместо пари подарете екскурзия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние