Децата са агресивни, защото растат в агресивна среда

Децата са агресивни, защото растат в агресивна среда

Агресията в природата не се определя като нещо зло, тя винаги е съществувала, но в степен, която е необходима за оцеляването на даден човешки или животински индивид. В природата злото не съществува. То е присъщо на човешкия вид, защото той е единственият, който познава удоволствието на садизма.

През последните години наблюдаваме зачестили актове на агресия сред децата и с престорено учудване търсим причините за това. Престорено, защото знаем, че агресивното поведение на децата винаги е по подражание. И не би могло да бъде друго, защото всяко дете се ражда без никаква представа за света на възрастните и, участвайки в трудно обяснимите за него социални взаимоотношения, то "копира" видяното, чутото, усетеното и почувстваното. На базата на всичко, което наблюдава, детето формира и свой индивидуален начин, по който започва да общува с обкръжаващата го социална среда.

За съжаление агресията е навсякъде около съвременните деца и какви, ако не агресивни, ще бъдат те!

Всеки ден, още от най-ранното си детство, децата виждат грубостта в отношенията между родителите си, най-често възникнала поради материални, емоционални или финансови затруднения. По-късно всеки ден те се сблъскват с насилието на улицата, и искат или не, им се налага да си изработят механизми, с които да му се противопоставят, за да се съхранят. Не им стига това, ами и детските филми, а и една голяма част от най-популярните компютърни игри също са изпълнени с жестокост, насилие и кръв.

Агресивността при децата не е случайна изява. Една от основните причини за нея е поведението на отхвърляне

- за съжаление много деца в България са отхвърлени, те са проблем за възрастните, които не искат да имат проблеми! Децата често са свидетели на нетолерантност, на застрашаващо и все по-често напълно просташко поведение, а както вече беше споменато, това поведение се заучава и копира от тях. Претърпелият нечия агресия след време ще отреагира също с агресия, на друго място и спрямо друг човек. Така се получава порочният кръг, който прави обществото ни болно.

Ако родителите, учителите, политиците се вглеждат по-внимателно в децата на България, със сигурност ще открият някакви симптоми за безпокойство. Но всички се тревожим, когато се случи нещо лошо, имитираме някаква активност и после бързо го забравяме! Липсата на толерантност към децата, към по-слабите, към немощните, към болните също е критерий, че не сме здраво общество. В семействата, но и в държавата, където има постоянни конфликти, децата слушат изявленията на вечно неудовлетворените от живота си възрастни, израстват с предразположеност към проблемно поведение. Все пак съществува някаква надежда, че обществото ни би могло да се излекува и в бъдещите години ще може да даде възможност на родителите да създадат на децата си друга, различна от сегашната атмосфера - преди всичко на сигурност и стабилност.

Но нека не забравяме, че и децата, за които са полагани прекалени грижи, също са предразположени към проблемно поведение,

защото прекалените грижи правят детето неуверено, нестабилно, но и зависимо. То не се научава да прави адекватна преценка на заобикалящата го действителност, а оттам и реакциите му в повечето случаи са неадекватни.

Желателно е да отделяме повече време и внимание на децата си, но не чрез "купуване" на общуването с тях, а с обич, търпение и разбиране.

Ако се грижим за своите деца, но не само когато има проблем, ако им покажем, че ги обичаме и разбираме, ще можем да ги подготвим за напълно естествения преход от детството към зрелостта. Така те ще разпознаят обичта и загрижеността във взаимоотношенията, ще научат, че обичта поражда обич, а любовта - любов. И ако всеки човек възприеме това като мото в живота си, би могъл да стане и родител. Тези, които смятат, че не е така- по-добре да си вземат аквариум с рибки.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние