Как малкото дете научава цветовете

Дата: 2016-03-18 14:57:32, от: Здравко Здравков
Как малкото дете научава цветовете

С раждането си бебето започва да изследва и опознава околния свят чрез своите сетива. Зрителната система все още е в процес на развитие, като през първите месеци настъпват множество промени - най-напред се подобрява способността за фокусиране, а към 5-ия месец и възприятието на отделните цветове. Окото е най-чувствително към жълтото, оранжевото и червеното. Различаването на синьото и зеленото идват на по-късен етап, а виолетовото става "видимо" към 6-ия месец.

След като детето по рождение притежава способността да възприема различните цветове, логично възниква въпросът необходимо ли е да го учим да ги назовава. Според психолозите осъзнатото им различаване и групирането на предметите по цвят има отношение към цялостното развитие. На базата на цвят, форма и размер се изграждат знания за конкретни предмети и явления. Без понятие за тези показатели трудно може да се усвоява полезна информация.

Когато детето навърши две години, може да започнете целенасоченото изучаване на цветовете, съветват специалистите. На тази възраст то вече добре разбира речта на околните и паметта му е достатъчно развита, за да приема и съхранява нова информация. Провеждайте обучението ненатрапчиво, под формата на игра. Най-добре е да използвате детски книжки и играчки. Посочете нарисуван лимон и кажете: "Това е лимон, той е жълт". Или пък: "Ето ти червената топка. Кубчето също е червено". Така постепенно малкото дете, чието мислене е асоциативно, а не абстрактно, се научава да разделя предмета от качеството. То само ще открие за себе си, че освен неговата топка червена може да бъде колата на чичо му и катерушките в парка. Не е желателно да учите, че ябълката е червена, защото тя може да бъде също зелена и жълта, което ще обърка малкия човек.

След като детето се научи да назовава синьото, червеното, зеленото и жълтото, въведете имената на нюансите. Използвайте прилагателните "светло" и "тъмно" за по-точно определяне на цвета - светлозелено, тъмносиньо. Не бива да наричате тюркоазеното синьо или розовото червено. Това ще накара вашия наследник да се зачуди защо използвате една и съща дума за различни цветове.

Рисуването с пастели, флумастери и моливи е много полезно занимание. Всеки път назовавайте цвета, който вземате. Коментирайте действията и на детето: "Избрал/а си жълто, за да нарисуваш слънцето". Ще го накарате да се почувства доволно, ако уж случайно сте разменили капачките на някои флумастери и го оставите да поправи "грешката" ви.

Предлагаме ви и една полезна игра за затвърждаване на вече научените цветове. Тя се нарича "Цветни дни". Днес например може да имате "бял ден", което означава да назовавате всичко бяло, което видите у дома и по време на разходката навън - бял облак, бяла лампа, бяло сирене. Следващият ден може да бъде червен, по-следващият - розов и т.н.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана