Как малкото дете научава цветовете

Как малкото дете научава цветовете

С раждането си бебето започва да изследва и опознава околния свят чрез своите сетива. Зрителната система все още е в процес на развитие, като през първите месеци настъпват множество промени - най-напред се подобрява способността за фокусиране, а към 5-ия месец и възприятието на отделните цветове. Окото е най-чувствително към жълтото, оранжевото и червеното. Различаването на синьото и зеленото идват на по-късен етап, а виолетовото става "видимо" към 6-ия месец.

След като детето по рождение притежава способността да възприема различните цветове, логично възниква въпросът необходимо ли е да го учим да ги назовава. Според психолозите осъзнатото им различаване и групирането на предметите по цвят има отношение към цялостното развитие. На базата на цвят, форма и размер се изграждат знания за конкретни предмети и явления. Без понятие за тези показатели трудно може да се усвоява полезна информация.

Когато детето навърши две години, може да започнете целенасоченото изучаване на цветовете, съветват специалистите. На тази възраст то вече добре разбира речта на околните и паметта му е достатъчно развита, за да приема и съхранява нова информация. Провеждайте обучението ненатрапчиво, под формата на игра. Най-добре е да използвате детски книжки и играчки. Посочете нарисуван лимон и кажете: "Това е лимон, той е жълт". Или пък: "Ето ти червената топка. Кубчето също е червено". Така постепенно малкото дете, чието мислене е асоциативно, а не абстрактно, се научава да разделя предмета от качеството. То само ще открие за себе си, че освен неговата топка червена може да бъде колата на чичо му и катерушките в парка. Не е желателно да учите, че ябълката е червена, защото тя може да бъде също зелена и жълта, което ще обърка малкия човек.

След като детето се научи да назовава синьото, червеното, зеленото и жълтото, въведете имената на нюансите. Използвайте прилагателните "светло" и "тъмно" за по-точно определяне на цвета - светлозелено, тъмносиньо. Не бива да наричате тюркоазеното синьо или розовото червено. Това ще накара вашия наследник да се зачуди защо използвате една и съща дума за различни цветове.

Рисуването с пастели, флумастери и моливи е много полезно занимание. Всеки път назовавайте цвета, който вземате. Коментирайте действията и на детето: "Избрал/а си жълто, за да нарисуваш слънцето". Ще го накарате да се почувства доволно, ако уж случайно сте разменили капачките на някои флумастери и го оставите да поправи "грешката" ви.

Предлагаме ви и една полезна игра за затвърждаване на вече научените цветове. Тя се нарича "Цветни дни". Днес например може да имате "бял ден", което означава да назовавате всичко бяло, което видите у дома и по време на разходката навън - бял облак, бяла лампа, бяло сирене. Следващият ден може да бъде червен, по-следващият - розов и т.н.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние