Нека тийнейджъра сам да взема решения

Дата: 2015-12-21 09:39:50, от: Здравко Здравков
Нека тийнейджъра сам да взема решения

Колкото и да ви е трудно, с настъпването на пубертета на сина или дъщеря ви се налага да преосмислите своята роля в семейството. Излишно е да бдите като орлица над тийнейджъра и да се опитвате да го предпазвате от всички грешки, които неминуемо ще допусне на тази възраст. Задачата ви отсега нататък е друга - да му давате все повече свобода и същевременно деликатно да го насочвате в посоката, за която смятате, че ще го превърне в самостоятелен, отговорен и щастлив човек.

Като начало спрете да се страхувате от непознатото. Приемете, че тепърва ще има дни, в които ще се чудите с кого е детето ви, къде е, с какво се занимава. Вероятно ще се сблъсква с проблеми, с които самите вие никога не сте се срещали. Ще преследва цели, за които дори не би ви хрумнало. Ще общува с хора, които не понасяте.

Оставете го да върви по собствения си път. През цялото време обаче се стремете да не губите връзката си. Разговаряйте възможно най-често, уверявайте го, че го обичате и подкрепяте, споделяйте собствения си опит, без да се натрапвате.

Дори да се стараете да бъдете родител за пример, неминуемо ще допускате грешки. Не си го слагайте на сърцето, няма съвършени хора. Освен това скандалите с юношата имат и градивна страна - позволяват да изпуснете парата, а и чрез тях се изясняват доста недоразумения. Ако се стремите винаги да бъдете сдържани, има опасност напрежението да се натрупа като в тенджера под налягане и рано или късно да избухне с неконтролируема сила. Затова поемете риска от време на време да се скарвате с тийнейджъра.

Сега е моментът да се научите да се отказвате. Цял живот сте си представяли сина си като блестящ програмист, а единствените часове, които го интересуват, са по физическо. Приемете най-после, че става дума за друг човек, не за самите вас. Може би ще стане отличен спортист. Или най-малкото ще поддържа тялото си в добра форма. Все пак го насърчавайте да учи по всичко, спирайки да го товарите с нереалистични очаквания.

Много родители не умеят да казват "не", защото се страхуват, че децата им ще ги отхвърлят заради честите им откази. Длъжни сте обаче да поемете риска да противоречите на тийнейджъра, ако не искате да се забърква в големи неприятности. От вас се очаква да налагате някои ограничения, така че съвестно си изпълнявайте ролята, без да се правите на "добрия полицай".

Често идеите на юношата изглеждат налудничави. Ако обаче държите да запазите връзката си и да насърчавате самостоятелното му развитие, ще трябва да поемете още един риск - да му вярвате. Щом е казал, че ще спечели състезанието по скейтборд, го подкрепете, оставете го да се подготви, не го спирайте, макар че сте преизпълнени с основателни страхове, свързани с екстремния спорт. Ако спечели, ще имате щастливо дете с високо самочувствие. В случай че загуби, това ще го нахъса или да тренира още повече, или да се пренасочи към по-подходящ за него спорт. При всички положения ще се сближите, защото винаги ще помни, че сте му гласували доверие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана