Нека тийнейджъра сам да взема решения

Нека тийнейджъра сам да взема решения

Колкото и да ви е трудно, с настъпването на пубертета на сина или дъщеря ви се налага да преосмислите своята роля в семейството. Излишно е да бдите като орлица над тийнейджъра и да се опитвате да го предпазвате от всички грешки, които неминуемо ще допусне на тази възраст. Задачата ви отсега нататък е друга - да му давате все повече свобода и същевременно деликатно да го насочвате в посоката, за която смятате, че ще го превърне в самостоятелен, отговорен и щастлив човек.

Като начало спрете да се страхувате от непознатото. Приемете, че тепърва ще има дни, в които ще се чудите с кого е детето ви, къде е, с какво се занимава. Вероятно ще се сблъсква с проблеми, с които самите вие никога не сте се срещали. Ще преследва цели, за които дори не би ви хрумнало. Ще общува с хора, които не понасяте.

Оставете го да върви по собствения си път. През цялото време обаче се стремете да не губите връзката си. Разговаряйте възможно най-често, уверявайте го, че го обичате и подкрепяте, споделяйте собствения си опит, без да се натрапвате.

Дори да се стараете да бъдете родител за пример, неминуемо ще допускате грешки. Не си го слагайте на сърцето, няма съвършени хора. Освен това скандалите с юношата имат и градивна страна - позволяват да изпуснете парата, а и чрез тях се изясняват доста недоразумения. Ако се стремите винаги да бъдете сдържани, има опасност напрежението да се натрупа като в тенджера под налягане и рано или късно да избухне с неконтролируема сила. Затова поемете риска от време на време да се скарвате с тийнейджъра.

Сега е моментът да се научите да се отказвате. Цял живот сте си представяли сина си като блестящ програмист, а единствените часове, които го интересуват, са по физическо. Приемете най-после, че става дума за друг човек, не за самите вас. Може би ще стане отличен спортист. Или най-малкото ще поддържа тялото си в добра форма. Все пак го насърчавайте да учи по всичко, спирайки да го товарите с нереалистични очаквания.

Много родители не умеят да казват "не", защото се страхуват, че децата им ще ги отхвърлят заради честите им откази. Длъжни сте обаче да поемете риска да противоречите на тийнейджъра, ако не искате да се забърква в големи неприятности. От вас се очаква да налагате някои ограничения, така че съвестно си изпълнявайте ролята, без да се правите на "добрия полицай".

Често идеите на юношата изглеждат налудничави. Ако обаче държите да запазите връзката си и да насърчавате самостоятелното му развитие, ще трябва да поемете още един риск - да му вярвате. Щом е казал, че ще спечели състезанието по скейтборд, го подкрепете, оставете го да се подготви, не го спирайте, макар че сте преизпълнени с основателни страхове, свързани с екстремния спорт. Ако спечели, ще имате щастливо дете с високо самочувствие. В случай че загуби, това ще го нахъса или да тренира още повече, или да се пренасочи към по-подходящ за него спорт. При всички положения ще се сближите, защото винаги ще помни, че сте му гласували доверие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние