Нужни ли са стимуланти на детския имунитет

Нужни ли са стимуланти на детския имунитет

С приближаването на есента педиатрите напомнят, че е добре да укрепите защитните сили на децата. Още повече, че на мнозина малки момчета и момичета им предстои активно посещение на детска градина. За тези, които имат добър имунитет, е достатъчно да се хранят разнообразно, като приемат достатъчно плодове и зеленчуци.

В момента пазарът предлага и богат избор на имунни препарати, предназначени за деца. Специалистите не ги препоръчват, ако детето не боледува често. Те обясняват, че когато човек се намесва прекалено в защитната система на организма и влива готови продукти, има опасност да потисне естественото образуване на антитела срещу вирусни и бактериални инфекции. Според лекарите честотата на боледуването зависи преди всичко от начина на живот - храненето, спорта, съня, околната среда, режима на посещение на училище и детска градина.

Опорна точка за здрава имунна система е двигателната активност. Насърчавайте детето да спортува. Не подценявайте игрите и разходките на открито. Поне два часа то трябва да прекарва навън, по възможност в места с обилна зеленина. Не прекалявайте с дрехите, защото при активно движение лесно може да се изпоти.

Храните в детското меню трябва да са най-вече природни продукти, по възможност без консерванти. Посъветвайте се с личния лекар как да балансирате въглехидратите, белтъчините и мазнините. Известно е, че богатите на мазнини и прости въглехидрати храни повишават риска от наднормено тегло, вредят на метаболизма и имунитета.

Ограничете максимално захарта. Това не означава да лишите детето от десерти, а да ги подбирате разумно. Хранителният план трябва да е основно изграден от зеленчуци, плодове, ядки, семена, зърнени и бобови култури, яйца, риба, мляко и месо. През септември, октомври и ноември е желателно да засилите организма на детето с прием на повече витамини, казват педиатрите. Може да си приготвите естествен източник на ценните органични вещества в домашни условия. Смесете 800 г мед, 100 г пчелен прашец, 1 опаковка натурално пчелно млечице от 10 мг (ще го откриете в специализираните магазини за пчелни продукти) и 1 ч.ч. смлени орехови ядки. Разбъркайте добре. Всяка сутрин на гладно се приема по 1 с.л.

Задължително условие за здраве е детето да спи достатъчно. По време на съня се възстановяват защитните сили и се синхронизират важни биохимични процеси. Децата между три и пет години се нуждаят от 10-13 часа сън, а когато тръгнат на училище - от 9-11 часа. Важно е помещението да е проветрено и затъмнено, тъй като мелатонинът, т.нар. хормон на съня, се отделя само при липса на светлина.

Не само възрастните, а и децата имат своите тревоги и изпитват стрес, който подкопава имунитета. Задача на родителите е да осигурят на своите малки наследници сигурна и спокойна среда. Разбира се, няма как да се създадат идеални условия, в която са елиминирани всички негативни фактори. Затова след епизоди на повишено напрежение, създайте приятни емоции.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние