Общуване между родители и учителите

Общуване между родители и учителите

Много е трудно да се говори с тийнейджър. Положението става още по-напечено, когато се налага да общувате с негови преподаватели. Далеч не всички са отзивчиви, а и едва ли са позитивно настроени към вашето дете при положение че е създало проблем в училище. Известна френска психоложка предлага 3 начина за разчупване на ледовете между родители и учители.

Изяснете ролята си. Повечето майки и бащи се притесняват, когато ги извикат в училище. Връщат се подсъзнателно към старите си страхове, когато самите те са били малки. Освен това се ужасяват от реакциите на преподавателя, изразил недоволство от тяхното дете.

Ако искате да решите належащия проблем, трябва най-напред да признаете пред самите себе си, че сте родител. Нито сте възпитаник на въпросните учители, нито сте сина или дъщеря си. Вие сте отделен човек, дошъл да попита с какво може да съдейства.

Когато говорите, използвайте местоимението "аз", не "ние". Нито сте били в училище, нито знаете какво точно е направило детето ви, нито бихте могли адекватно да надникнете в чувствата му, когато сте чули единствено неговата гледна точка.

Разговорът ще протече по-гладко, ако и тийнейджърът присъства на него. Така ще има възможност да изрази собствената си позиция, вместо да предавате думите и мислите му с риск да ги изопачите.

Подгответе се. За целта си отговорете на 3 въпроса. Каква е целта на срещата? Коя постъпка на юношата смятате да обсъдите? Каква информация смятате да предоставите на преподавателя и каква - да извлечете от него, за да постигнете яснота по горещата тема?

Бъдете партньори. Тийнейджърите често са разкъсвани между думите на родителите си и твърденията на учителите, които си противоречат. Ще спечелите, ако постигнете компромис с преподавателя. При това не само в конкретната ситуация, а по принцип. Разберете се да се срещате всеки път, когато назрява някакъв конфликт, и да го решавате заедно. Когато види, че сте единодушни, тийнейджърът ще разбере, че няма да получи подкрепа от никоя от враждуващите страни и това ще го накара да преосмисли поведението си.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние