Общуване между родители и учителите

Дата: 2016-01-26 16:07:14, от: Здравко Здравков
Общуване между родители и учителите

Много е трудно да се говори с тийнейджър. Положението става още по-напечено, когато се налага да общувате с негови преподаватели. Далеч не всички са отзивчиви, а и едва ли са позитивно настроени към вашето дете при положение че е създало проблем в училище. Известна френска психоложка предлага 3 начина за разчупване на ледовете между родители и учители.

Изяснете ролята си. Повечето майки и бащи се притесняват, когато ги извикат в училище. Връщат се подсъзнателно към старите си страхове, когато самите те са били малки. Освен това се ужасяват от реакциите на преподавателя, изразил недоволство от тяхното дете.

Ако искате да решите належащия проблем, трябва най-напред да признаете пред самите себе си, че сте родител. Нито сте възпитаник на въпросните учители, нито сте сина или дъщеря си. Вие сте отделен човек, дошъл да попита с какво може да съдейства.

Когато говорите, използвайте местоимението "аз", не "ние". Нито сте били в училище, нито знаете какво точно е направило детето ви, нито бихте могли адекватно да надникнете в чувствата му, когато сте чули единствено неговата гледна точка.

Разговорът ще протече по-гладко, ако и тийнейджърът присъства на него. Така ще има възможност да изрази собствената си позиция, вместо да предавате думите и мислите му с риск да ги изопачите.

Подгответе се. За целта си отговорете на 3 въпроса. Каква е целта на срещата? Коя постъпка на юношата смятате да обсъдите? Каква информация смятате да предоставите на преподавателя и каква - да извлечете от него, за да постигнете яснота по горещата тема?

Бъдете партньори. Тийнейджърите често са разкъсвани между думите на родителите си и твърденията на учителите, които си противоречат. Ще спечелите, ако постигнете компромис с преподавателя. При това не само в конкретната ситуация, а по принцип. Разберете се да се срещате всеки път, когато назрява някакъв конфликт, и да го решавате заедно. Когато види, че сте единодушни, тийнейджърът ще разбере, че няма да получи подкрепа от никоя от враждуващите страни и това ще го накара да преосмисли поведението си.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана