Прегръщайте децата си за да израстнат здрави и щастливи

Прегръщайте децата си за да израстнат здрави и щастливи

Малкото момиченце може да гушкате и да му давате всичките ласки на света, но с момченцето трябва да сте по-обрани и по-сдържани в израза на чувства, защото ще става мъж. Това криворазбрано схващане се среща до ден-днешен.

Момченцата се нуждаят не по-малко от момиченцата от физически контакт с родителите. За тях е също толкова необходимо да ги носят на ръце, да ги люлеят, да ги галят и целуват. Тези прояви на любов играят решаваща роля в развитието до 7-8-годишна възраст, давайки усещане на сигурност, близост, спокойствие и комфорт. Те не само внушават закрила на децата, но сигнализират и за разбиране с човека, който се грижи за тях. Момичетата и момчетата, отглеждани без ласки в ранното си детство, когато пораснат, настойчиво търсят компенсация на своята незадоволена потребност от нежност и внимание.

Според психолозите бебетата, които не са оставяни да плачат през първите месеци от живота си, а са били успокоявани навреме, порастват по-спокойни. Особено важен е контактът при кърмене. Детето трябва да усеща плътен допир до тялото на майката и да се чувства обгърнато отвсякъде. Дори когато ползвате адаптирано мляко, направете всичко възможно да приближите максимално процеса на хранене до естествения. Гушнете бебето, галете го, говорете му и го гледайте в очите.

Специалистите препоръчват да докосвате малките деца по ръцете, крачетата и главата. Освен приятно, това е и полезно. Ласките могат да бъдат част от всекидневните дейности и игри. Когато преобличате бебето, протегнете ръчичките му настрани и нагоре, после ги преплетете над гърдите в прегръдка. Раздвижете крачетата, погалете дланите, масажирайте нежно челцето. След навършване на два месеца е добре да правите масаж всеки ден след сутрешния тоалет или през деня, преди хранене. Извършвайте леки, поглаждащи движения от китката към рамото, от средата на гърдите настрани по гръдния кош, от гърба към кръста. Коремчето галете по посока на часовниковата стрелка около пъпа, като постепенно разширявате кръга до хълбоците. С леко пощипване на крачетата и същевременно заглаждане масажирайте от петите към бедрата. Желателно е да ползвате бебешко олио, което прави допира особено нежен. Не забравяйте да затоплите дланите си, като преди това свалите от ръцете пръстени и гривни.

Когато детето е разстроено и нервно, гушнете го, за да се успокои. Ласките позволяват на възрастните да разберат желанията на все още неговорещото дете и да предотвратят възникващи стресови състояния. Физическият контакт е един от най-важните стимули за развитието на централната нервна система. Той усилва имунитета, активизира работата на стомашно-чревния тракт и участва в създаването на добри условия за растеж.

С порастването децата започват да реагират по различен начин на проявите на родителска любов. При момчетата намалява потребността от прегръдки и целувки, но не и от физически контакт. Нежностите се заменят от шеговито потупване по рамото и по гърба, от "мечешки" прегръдки, от разрошване на косата. Този допир е толкова безценен, колкото милувките в ранна възраст. При момичетата потребността от ласки расте и достига своя максимум около 11-годишна възраст. В този период девойките силно се нуждаят от физически допир, внимание, подкрепящи погледи. Бащите имат специална роля и трябва да бъдат активни, а не да странят от порасналата дъщеря.

От една страна, в преходния етап момичето трябва да изгради положително отношение към собствената си личност. Ако родителите и отделят необходимото внимание, тя се чувства уверена и междинният период преминава сравнително спокойно. От друга страна, на тази възраст се осъзнава в по-голяма дълбочина принадлежността на женския пол, която се свързва не само с добрия външен вид и привлекателността, а и с нежността и проявата на грижовност към околните.

При подрастващите потребността от родителски прегръдки постепенно намалява, но има моменти, когато те са особено необходими. Например когато детето е получило физическа травма, преживява емоционален стрес или силно вълнение, когато е много уморено или болно, при силна уплаха и след тъжни събития.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана