Тийнейджъра – какво чувства и как да общуваме с него

Тийнейджъра – какво чувства и как да общуваме с него

Парите като тема на разговор с децата

Парите като тема на разговор с децата

Майката и бащата трябва да обяснят на детето, че темата за парите може да обсъжда с тях, а не с външни хора ...

Общуването между децата според възрастта и характера

Общуването между децата според възрастта и характера

Когато децата у дома са на твърде различни възрасти и нямат общи интереси, те сякаш се подминават и не намират общи теми. ...

По време на юношеството момичетата и момчетата преживяват толкова много физически, психически и емоционални промени, че е нормално настроението им да бъде твърде променливо. Забележите ли обаче, че някои отрицателни черти на детето ви се задълбочават, трябва по-внимателно да се вгледате във възпитателните си методи. По всяка вероятност не успявате да задоволите някоя от основните му психологически нужди. Справите ли се със задачата, поведението му скоро ще влезе в норма. Важно е също да знаете от какво се нуждае през различните етапи на юношеството.

Вече в пубертета, на 13-15 години синът или дъщеря ви повече от всичко има потребност от сигурност. От вас зависи да създадете спокойна обстановка у дома. Време е да спрете да нахълтвате без предупреждение в личното пространство, каквото е младежката стая. Важна е и психологическата сигурност на детето - колкото и отегчено да реагира на предупрежденията и забележките ви, всъщност то още има нужда от тях, за да си състави мислена рамка, в която да се развива.

Не по-малка е нуждата му от стабилност. Ще подсилите ориентирите му, ако фиксирате в известни граници часовете за ставане, прибиране, учене и лягане. Бъдете стабилни и в убежденията си - на каквато и тема да разговаряте, се старайте да бъдете искрени и да не си противоречите, защото тийнейджърите са много интуитивни и веднага ще бъдете разкрити.

На тази възраст младите хора се чувстват разколебани в своята външност, затова започват всячески да се стремят да получат потвърждение, че са интересни и привлекателни. От вас зависи да научите тийнейджъра как да задоволява нуждата си от внимание - чрез хубав външен вид, приятелско поведение и висок успех в училище, а не като се прави на палячо.

Току-що навлязлото в пубертета момиче или момче е преизпълнено с колебания, затова се старайте всекидневно да му/и засвидетелствате своята обич повече с мили жестове, отколкото с думи. Допусне ли някоя издънка, което е неизбежно, коментирайте конкретната ситуация, а не личността му като цяло.

На 16-17 тийнейджърите изпитват същите нужди, но към тях се прибавят още няколко. Най-мощното им желание е за експериментиране. Чувстват се длъжни да опитат всичко, като често се движат по ръба на пропастта. Тъй като не е редно да потискате тази нужда, може поне да я насочите в градивна посока. Оставете юношата да прави, каквото намери за добре с косата и дрехите си. Не го спирайте, ако го привличат екстремните спортове и пътуванията до непознати места. Причината е, че ако е достатъчно зает, дори няма да му остане време за саморазрушителни експерименти.

Нараства и потребността от удоволствие. И в този случай до голяма степен зависи от вас къде ще го потърси тийнейджърът. Стимулирайте го по-често да излиза с приятели, не се притеснявайте, ако се влюби или се захване с необичайно хоби. Обяснете му обаче, че удоволствието, което осигуряват забранените вещества, е само временно, а последиците от тях могат да бъдат много тежки.

Колкото и да не им се вярва на тийнейджърите, потребността от учене е заложена във всеки от тях и е най-силна точно на тази възраст. Те попиват знания с голяма лекота, стига да го желаят и да отделят нужното време за това.

На 18-19 години пубертетът постепенно приключва. Тогава младите хора започват да изпитват почти същите потребности като възрастните. Нуждаят се най-вече от уважение. Не бива да забравяте, че макар и пълнолетни, те нямат вашия опит, връзки и търпение, така че не ги унижавайте, ако се провалят. Препоръчително е също по-често да се вслушвате в мнението на сина или дъщеря си и да не критикувате всеки негов/неин избор.

За да може да се развива правилно, в края на пубертета юношата трябва да получава признание не само от вас, но и от връстниците си и другите възрастни. Затова го насърчавайте да посещава извънучилищни занимания, да ходи по спортни състезания, да учи повечко. Дори да не е особено добър в нито една област, пак може да бъде любимец на околните - заради добротата и отзивчивостта си.

Не пропускайте да задоволите и нуждата му от подкрепа. Не мислете, че тя изчезва успоредно с порастването. Напротив - човек цял живот копнее за опора. Затова насърчавайте всяко положително усилие на тийнейджъра и го утешавайте, когато се налага.

Помощ - въшки в главата на детето

Помощ - въшки в главата на детето

В училищата и детските градини отново се появиха въшки. ...

Общуване между родители и учителите

Общуване между родители и учителите

Много е трудно да се говори с тийнейджър, когато се налага да общувате с негови преподаватели ...

Защо не признава, че си му приятелка

Защо не признава, че си му приятелка

Ако не те удовлетворява, не се колебай и го напусни. ...

Прегръщайте децата си за да израстнат здрави и щастливи

Прегръщайте децата си за да израстнат здрави и щастливи

Според психолозите децата, които не са оставяни да плачат през първите месеци от живота си, порастват по-спокойни ...

Не жертвайте себе си като родител и отгледайте щастливи деца

Не жертвайте себе си като родител и отгледайте щастливи деца

Край на мита за добрата майка или как да загърбим стремежа към съвършенство и да отгледаме чудесни деца ...

Помогнете на детето да се освободи от лошите мисли и настроение

Помогнете на детето да се освободи от лошите мисли и настроение

Малкото дете си има своите страхове и тревоги също като възрастния човек. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести