Тийнейджъра – какво чувства и как да общуваме с него

Тийнейджъра – какво чувства и как да общуваме с него

По време на юношеството момичетата и момчетата преживяват толкова много физически, психически и емоционални промени, че е нормално настроението им да бъде твърде променливо. Забележите ли обаче, че някои отрицателни черти на детето ви се задълбочават, трябва по-внимателно да се вгледате във възпитателните си методи. По всяка вероятност не успявате да задоволите някоя от основните му психологически нужди. Справите ли се със задачата, поведението му скоро ще влезе в норма. Важно е също да знаете от какво се нуждае през различните етапи на юношеството.

Вече в пубертета, на 13-15 години синът или дъщеря ви повече от всичко има потребност от сигурност. От вас зависи да създадете спокойна обстановка у дома. Време е да спрете да нахълтвате без предупреждение в личното пространство, каквото е младежката стая. Важна е и психологическата сигурност на детето - колкото и отегчено да реагира на предупрежденията и забележките ви, всъщност то още има нужда от тях, за да си състави мислена рамка, в която да се развива.

Не по-малка е нуждата му от стабилност. Ще подсилите ориентирите му, ако фиксирате в известни граници часовете за ставане, прибиране, учене и лягане. Бъдете стабилни и в убежденията си - на каквато и тема да разговаряте, се старайте да бъдете искрени и да не си противоречите, защото тийнейджърите са много интуитивни и веднага ще бъдете разкрити.

На тази възраст младите хора се чувстват разколебани в своята външност, затова започват всячески да се стремят да получат потвърждение, че са интересни и привлекателни. От вас зависи да научите тийнейджъра как да задоволява нуждата си от внимание - чрез хубав външен вид, приятелско поведение и висок успех в училище, а не като се прави на палячо.

Току-що навлязлото в пубертета момиче или момче е преизпълнено с колебания, затова се старайте всекидневно да му/и засвидетелствате своята обич повече с мили жестове, отколкото с думи. Допусне ли някоя издънка, което е неизбежно, коментирайте конкретната ситуация, а не личността му като цяло.

На 16-17 тийнейджърите изпитват същите нужди, но към тях се прибавят още няколко. Най-мощното им желание е за експериментиране. Чувстват се длъжни да опитат всичко, като често се движат по ръба на пропастта. Тъй като не е редно да потискате тази нужда, може поне да я насочите в градивна посока. Оставете юношата да прави, каквото намери за добре с косата и дрехите си. Не го спирайте, ако го привличат екстремните спортове и пътуванията до непознати места. Причината е, че ако е достатъчно зает, дори няма да му остане време за саморазрушителни експерименти.

Нараства и потребността от удоволствие. И в този случай до голяма степен зависи от вас къде ще го потърси тийнейджърът. Стимулирайте го по-често да излиза с приятели, не се притеснявайте, ако се влюби или се захване с необичайно хоби. Обяснете му обаче, че удоволствието, което осигуряват забранените вещества, е само временно, а последиците от тях могат да бъдат много тежки.

Колкото и да не им се вярва на тийнейджърите, потребността от учене е заложена във всеки от тях и е най-силна точно на тази възраст. Те попиват знания с голяма лекота, стига да го желаят и да отделят нужното време за това.

На 18-19 години пубертетът постепенно приключва. Тогава младите хора започват да изпитват почти същите потребности като възрастните. Нуждаят се най-вече от уважение. Не бива да забравяте, че макар и пълнолетни, те нямат вашия опит, връзки и търпение, така че не ги унижавайте, ако се провалят. Препоръчително е също по-често да се вслушвате в мнението на сина или дъщеря си и да не критикувате всеки негов/неин избор.

За да може да се развива правилно, в края на пубертета юношата трябва да получава признание не само от вас, но и от връстниците си и другите възрастни. Затова го насърчавайте да посещава извънучилищни занимания, да ходи по спортни състезания, да учи повечко. Дори да не е особено добър в нито една област, пак може да бъде любимец на околните - заради добротата и отзивчивостта си.

Не пропускайте да задоволите и нуждата му от подкрепа. Не мислете, че тя изчезва успоредно с порастването. Напротив - човек цял живот копнее за опора. Затова насърчавайте всяко положително усилие на тийнейджъра и го утешавайте, когато се налага.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана