Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Дата: 2016-04-04 11:20:30, от: Здравко Здравков
Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Днешните родители се оплакват много повече от своите тийнейджъри в сравнение с хората от предишните поколения. Защо се получава така, обяснява известен френски психолог и психиатър.

Основният фактор се крие в настройката на обществото. Хората са много по-склонни да обсъждат отношенията си и съзнателно се опитват да подобрят общуването между поколенията. И някога е имало спорове, но просто не се е говорело за тях.

Обществото отдава много по-голямо значение на младите хора. Голяма част от рекламните кампании са ориентирани към тях, повечето модни колекции са съобразени с вкусовете им, същото е и с музиката. Тийнейджърите осъзнават, че са значими, имат права и ги отстояват. И тъй като интересите им невинаги съвпадат с тези на родителите, конфликтите са неизбежни и разгорещени.

Сега хората от средното поколение изглеждат доста по-млади и са по-здрави в сравнение с родителите си, когато са били на същата възраст. Те са доста по-разкрепостени в поведението си и понякога се държат като същински тийнейджъри. По този начин се размива границата между поколенията и често се налага юношите да вразумяват майките и бащите си, вместо да е обратното.

Не бива да забравяте, че сте преди всичко родители. В периода, когато детето ви най-силно се бунтува, от вас се очаква да сдържате нервите си, внимателно да го насочвате в правилната посока, да го подкрепяте дори когато греши. Ако самите вие се нуждаете от помощ и съвет, не разчитайте на юношата. Имате приятели и роднини, които ще ви протегнат ръка. Пред тийнейджъра се дръжте като непоклатима скала, защото той все още има нужда от стабилни ориентири и вие сте тези, които трябва да му ги осигурят. Това важи с двойна сила в свят, пълен с леснодостъпни изкушения и със силно разклатени морални устои.

Според статистиката половината семейства в ЕС се състоят от самотен родител и едно дете. Докато представителите на предишните поколения са общували най-вече със съпрузите си и по-възрастните роднини и по-малко с юношите, днешните разведени майки са склонни да се вкопчват в децата си. Това нарушава нормалното протичане на пубертета, чиято основна цел е детето постепенно да се откъсне от родителите си. Отразява се зле и на възпитанието, защото майките са склонни да глезят синовете и дъщерите си, за да задържат по-дълго обичта им.

Направете услуга на детето си - оставете го да порасне. Не жертвайте бъдещето му в името на собствения си егоизъм. Само така ще сте изпълнили докрай мисията си на родител, а и ще ви остане повече време да се погрижите за собствения си личен живот.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана