Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Тийнейджъра иска само едно: да му бъдете стабилна опора

Днешните родители се оплакват много повече от своите тийнейджъри в сравнение с хората от предишните поколения. Защо се получава така, обяснява известен френски психолог и психиатър.

Основният фактор се крие в настройката на обществото. Хората са много по-склонни да обсъждат отношенията си и съзнателно се опитват да подобрят общуването между поколенията. И някога е имало спорове, но просто не се е говорело за тях.

Обществото отдава много по-голямо значение на младите хора. Голяма част от рекламните кампании са ориентирани към тях, повечето модни колекции са съобразени с вкусовете им, същото е и с музиката. Тийнейджърите осъзнават, че са значими, имат права и ги отстояват. И тъй като интересите им невинаги съвпадат с тези на родителите, конфликтите са неизбежни и разгорещени.

Сега хората от средното поколение изглеждат доста по-млади и са по-здрави в сравнение с родителите си, когато са били на същата възраст. Те са доста по-разкрепостени в поведението си и понякога се държат като същински тийнейджъри. По този начин се размива границата между поколенията и често се налага юношите да вразумяват майките и бащите си, вместо да е обратното.

Не бива да забравяте, че сте преди всичко родители. В периода, когато детето ви най-силно се бунтува, от вас се очаква да сдържате нервите си, внимателно да го насочвате в правилната посока, да го подкрепяте дори когато греши. Ако самите вие се нуждаете от помощ и съвет, не разчитайте на юношата. Имате приятели и роднини, които ще ви протегнат ръка. Пред тийнейджъра се дръжте като непоклатима скала, защото той все още има нужда от стабилни ориентири и вие сте тези, които трябва да му ги осигурят. Това важи с двойна сила в свят, пълен с леснодостъпни изкушения и със силно разклатени морални устои.

Според статистиката половината семейства в ЕС се състоят от самотен родител и едно дете. Докато представителите на предишните поколения са общували най-вече със съпрузите си и по-възрастните роднини и по-малко с юношите, днешните разведени майки са склонни да се вкопчват в децата си. Това нарушава нормалното протичане на пубертета, чиято основна цел е детето постепенно да се откъсне от родителите си. Отразява се зле и на възпитанието, защото майките са склонни да глезят синовете и дъщерите си, за да задържат по-дълго обичта им.

Направете услуга на детето си - оставете го да порасне. Не жертвайте бъдещето му в името на собствения си егоизъм. Само така ще сте изпълнили докрай мисията си на родител, а и ще ви остане повече време да се погрижите за собствения си личен живот.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние