Тийнейджърите и шофьорските курсове

Тийнейджърите и шофьорските курсове

Катастрофите, предизвикани от млади шофьори, зачестиха до такава степен, че е задължително много добре да прецените всички "за" и "против", преди да запишете собственото си дете на курс. На 18 години развитието на човешкия мозък още не е приключило, а рисковото поведение е по-скоро правило, отколкото изключение, обясняват психолозите.

Според статистиката най-опасни на пътя са ненавършилите 20 години мъже. Причина за инцидентите на първо място е превишената скорост, на второ - неправилното изпреварване. Катастрофите се случват най-вече в тъмните часове на денонощието, по извънградските пътища, в петък и събота. Рискът се повишава многократно, когато в колата се возят приятели на тийнейджъра, защото той се стреми да се държи "мъжки" пред тях. Освен това юношите не оценяват правилно обстановката, нямат достатъчен опит, по-съсредоточени са върху устройството на автомобила, което не познават добре, отколкото върху наблюдаването на самия път. Те по-лесно се разсейват - например винаги вдигат мобилния си телефон, когато звънне.

Ако все пак държите да запишете юношата на шофьорски курс, не го оставяйте да кара сам веднага щом вземе книжка. Добре е всеки уикенд да сядате до него, докато се движи из града, по магистралите или по неподдържани крайградски пътища. Така ще се научи да оценява пътната обстановка, да се съобразява със знаците и пресичащите пешеходци, да не пренебрегва качеството на настилката. Напомняйте, че коланът е задължителен не само за водача, но и за пътниците в колата. Давайте личен пример, като слагате своя. Когато отива на купон, винаги му осигурявайте достатъчно пари, така че да може да се прибере с такси, ако пие, вместо да сяда зад волана.

Най-важно е да имате правилна преценка за характера на детето си. Ако е доказало, че е зряло, отговорно и съобразяващо се с околните, платете шофьорския курс. Ако юношата ви се струва самонадеян, арогантен и неподготвен за живота, изчакайте. Няма срок, в който да трябва да се сдобие с шофьорска книжка. Най-добрият момент е когато се научи да цени живота, да се съобразява с околните и да отстъпва, когато се налага.

Не бързайте да му купувате кола. От време на време му давайте семейната с уговорката, че ще я пази. Нека след време, когато започне работа, сам да си плати автомобила. Така ще има много по-голям стимул да се грижи за него и да внимава как шофира.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние