Тренирайте нетърпението на детето

Тренирайте нетърпението на детето

Търпение и дете сякаш се изключват по подразбиране. Но култивирането на това важно качество, което е от основно значение за постигане на успех във всички етапи от живота, е напълно постижимо. Стига да изберете подходящата възраст и правилен подход.

Нереалистично е да очаквате търпение от гладното бебе, докато му приготвяте храната. Малкото дете разчита за всичко изцяло на своите родители. И когато те не откликват на потребностите му, единственото, което то усеща, е безразличие. Психолозите съветват през първите месеци да изпълнявате всички желания на бебето, без да се притеснявате, че може да го разглезите. Така ще изградите доверие и детето ще се чувства спокойно и защитено.

Постепенно то започва да прави връзка между своите действия и вашата реакция. Разбира, че когато заплаче, вие откликвате. В случаите, в които се налага да се забавите малко, говорете на детето със спокоен тон, като проследявате действията си с думи. Това е сигнал за него, че не сте го забравили и скоро ще получи исканото. Придържайте се към важното правило: през първите 6 месеца не го оставяйте да чака повече от 10 минути.

След навършване на една година експертите съветват да тренирате търпението на детето с упражнение. Вземете интересен предмет и попитайте: "Искаш ли това? Добре, ето, заповядай". Точно когато го подавате, спрете с думите "Един момент" и изчакайте 10 секунди. След това кажете: "Браво, че изчака. Заповядай". Следващия път може да увеличите времето с няколко секунди. Друг вариант е да ползвате таймер или пясъчен часовник. Обяснете на детето, че когато чуе сигнал или пясъкът изтече, ще получи това, което желае. Непременно изпълнявайте обещаното, иначе то ще се почувства излъгано.

Около 2 години и половина момичетата и момчетата започват да разбират какво значи "след малко", макар че ориентирът им за време все още е в зародиш. Може да включите и стенния часовник, за да визуализирате чакането. Покажете на детето в каква позиция трябва да бъдат стрелките, когато ще излезете на разходка. Избягвайте неясните изказвания "след известно време", "от време на време" - те могат да объркат детето. Помогнете му да открива приятни начини, с които да запълва минутите за изчакване. Така то ще се избави от досадата и ще укроти своето нетърпение.

Насърчавайте вашия син или дъщеря да участва в групови игри, в които има редуване на играчите и се налага всеки да чака своя ред. Дори със засаждането на цвете и с печенето на сладки може да възпитавате търпение. Обяснете, че е нужно време, докато растението се адаптира и започне да расте, както и докато сладките станат готови за ядене.

Не забравяйте, че вашето поведение е под постоянно наблюдение и служи като пример за подражание. Затова търпеливо изслушвайте детето и му показвайте вашето внимание с думи и жестове.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана