Тренирайте нетърпението на детето

Тренирайте нетърпението на детето

Търпение и дете сякаш се изключват по подразбиране. Но култивирането на това важно качество, което е от основно значение за постигане на успех във всички етапи от живота, е напълно постижимо. Стига да изберете подходящата възраст и правилен подход.

Нереалистично е да очаквате търпение от гладното бебе, докато му приготвяте храната. Малкото дете разчита за всичко изцяло на своите родители. И когато те не откликват на потребностите му, единственото, което то усеща, е безразличие. Психолозите съветват през първите месеци да изпълнявате всички желания на бебето, без да се притеснявате, че може да го разглезите. Така ще изградите доверие и детето ще се чувства спокойно и защитено.

Постепенно то започва да прави връзка между своите действия и вашата реакция. Разбира, че когато заплаче, вие откликвате. В случаите, в които се налага да се забавите малко, говорете на детето със спокоен тон, като проследявате действията си с думи. Това е сигнал за него, че не сте го забравили и скоро ще получи исканото. Придържайте се към важното правило: през първите 6 месеца не го оставяйте да чака повече от 10 минути.

След навършване на една година експертите съветват да тренирате търпението на детето с упражнение. Вземете интересен предмет и попитайте: "Искаш ли това? Добре, ето, заповядай". Точно когато го подавате, спрете с думите "Един момент" и изчакайте 10 секунди. След това кажете: "Браво, че изчака. Заповядай". Следващия път може да увеличите времето с няколко секунди. Друг вариант е да ползвате таймер или пясъчен часовник. Обяснете на детето, че когато чуе сигнал или пясъкът изтече, ще получи това, което желае. Непременно изпълнявайте обещаното, иначе то ще се почувства излъгано.

Около 2 години и половина момичетата и момчетата започват да разбират какво значи "след малко", макар че ориентирът им за време все още е в зародиш. Може да включите и стенния часовник, за да визуализирате чакането. Покажете на детето в каква позиция трябва да бъдат стрелките, когато ще излезете на разходка. Избягвайте неясните изказвания "след известно време", "от време на време" - те могат да объркат детето. Помогнете му да открива приятни начини, с които да запълва минутите за изчакване. Така то ще се избави от досадата и ще укроти своето нетърпение.

Насърчавайте вашия син или дъщеря да участва в групови игри, в които има редуване на играчите и се налага всеки да чака своя ред. Дори със засаждането на цвете и с печенето на сладки може да възпитавате търпение. Обяснете, че е нужно време, докато растението се адаптира и започне да расте, както и докато сладките станат готови за ядене.

Не забравяйте, че вашето поведение е под постоянно наблюдение и служи като пример за подражание. Затова търпеливо изслушвайте детето и му показвайте вашето внимание с думи и жестове.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние