Как да задържим младостта

Как да задържим младостта

Съвременният човек силно се интересува от въпросите на дълголетието и от възможността по-продължително време да изглежда млад. Здравословният начин на живот се превърна в култ и резултатите са налице - през последните 100-150 години хората действително живеят по-дълго, като заслуги за това има и развитието на медицината. През Средновековието нашите предшественици преждевременно се състарявали и умирали заради тежките битови условия, непрекъснатите войни, глада и епидемиите. Последните проучвания сочат, че най-близо до безсмъртието са хората в развитите страни. Първите три места заемат швейцарците, италианците и японците, чиято средна продължителност на живот надхвърля 82 години. За България тя е вече 74,5 г. - 70,6 г. за мъжете и 77,6 г. за жените. Учените продължават активно да изследват факторите на дълголетието.

Все повече данни сочат, че наследствеността има далеч по-малка роля, отколкото се смяташе преди.

За определящи се смятат храненето, средата на живот, физическата активност и медицинското обслужване.

Т.нар. активно стареене се дефинира като високо качество на живот със запазен интелект и физика независимо от възрастта. На практика това е трудно постижимо, тъй като множество фактори от различен характер оказват комплексно влияние. Специалистите изтъкват като най-голям проблем за всички общества десоциализацията след пенсиониране. Хората често се чувстват потиснати, излишни, в тежест на семейството си. Ако страдат от хронични болести, настроенията им могат да станат депресивни. Това води до преждевременно остаряване и смърт. За по-дълъг живот лекарите препоръчват непрекъснати упражнения за мозъка и тялото. Те съветват възрастните да се учат на нови умения. Когато заниманията са интензивни и целенасочени, те водят до реорганизация на мозъка и допринасят за удължаване на живота.

Друга важна предпоставка за дълголетие е доброто емоционално състояние. Учените вече са изяснили, че чувството, което най-много съсипва здравето и съкращава дните ни, е страхът. Именно той причинява разстройства от широк спектър - от безсъние до бронхиална астма и рак. Много е важно да се справите със страховете си, които често са преувеличени и неоснователни, твърдят специалистите. А за преодоляване на всекидневния стрес и напрежение открийте свой ефективен начин за релаксация.

Седейки часове наред пред телевизора и/или компютъра, човек съкращава живота си. Но пък може да го удължи, ако всяка седмица отделя време за спорт. Физическата активност се отразява благотворно не само на тялото, а и на душевното състояние, тъй като при движение се отделят ендорфини, т.нар. хормони на радостта.

Специално при жените експертите са установили още два вредни фактора - неправилната грижа за кожата и манията по слънчев загар. Некачествените или лошо подбрани козметични продукти - кремове, пудра, фон дьо тен, запушват порите и не позволяват на кожата да диша. По отношение на слънчевия загар експертите са категорични - няма безопасен начин за почерняване. Освен това кожата старее много по-бързо, когато често и пряко се излага на ултравиолетови лъчи.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние