Гинко билоба помага при старческата деменция

Гинко билоба помага при старческата деменция

Медът е полезен и при ракови заболявания

Медът е полезен и при ракови заболявания

Рак: Смес на сок от моркови и мед е радикално природно средство за профилактика на рака - пие се с мляко 5 пъти дневно; ...

Ритъмни нарушения на сърцето или т.нар. предсърдното мъждене

Ритъмни нарушения на сърцето или т.нар. предсърдното мъждене

Около 10-15% от хората с този проблем нямат специални оплаквания ...

B последните години все повече хора в напреднала възраст страдат от т. нар. старческа деменция, характеризираща се с прогресивно намаление на умствените способност и на индивида поради атрофия на отделни участъци от мозъчната кора. Клинично деменцията протича с рязко отслабване на паметта (амнезия), трудна ориентация във времето и пространството, нарушен контакт с околните, шум в ушите, световъртеж, главоболие, а в покъсните стадии - депресия.

Дългогодишни изследвания върху лечебните свойства на листата от Гинко билоба при болни от старческа деменция доказват, че резултатите са обнадеждаващи, особено ако се комбинира с някои ноотропни средства (подобряващи паметта и умствената дейност). За тази цел трябва продължително време да се приемат препарати от листата на растението, но въпреки това е необходимо наблюдение от лекар.

Бързаме да напомним, че плодовете на растението са отровни! Гинко билоба расте в  Южна Америка, но е пренесено и в Средиземноморието. В нашата страна също има екземпляри от него. Листата на растението съдържат биологично активни вещества от групата на флавоноидите (гинколиди и билобалиди), от които има създадени различни фармацевтични препарати. Механизмът на действие на активните съставки, изолирани от листата, се свежда до неутрализиране на т. нар. свободни радикали на повърхността на клетъчната мембрана - по такъв начин те играят ролята на антиоксиданти.

Същевременно тези субстанции подобряват циркулацията в мозъчните капиляри, като способстват за по-рационалното използване на глюкозата и кислорода от мозъчните клетки и ги предпазват от исхемия. Следователно препаратите от Гинко билоба облекчават протичането на нервните импулси в главния мозък и стимулират синтезирането на медиаторите ацетилхолин, серотонин и гама-амино-маслена киселина и други, но преди всичко на ацетилхолина, който играе изключително важна роля при болестта на Алцхаймер. Неслучайно при лечението на болестта на Алцхаймер се прилага нивалин (галантамин), който по индиректен начин спомага за увеличаване количеството на ацетилхолина в мозъка, неутрализирайки ензима холинестераза.

Субстанциите, изолирани от листата на Гинко билоба, оказват преимуществено венотонично действие върху съдовете на мозъка и изобщо върху съдовата система. Трябва да отбележим, че вазотоничният им ефект е най-силен в исхемичните зони (с недостатъчен приток на кръв) на мозъка и почти не оказват въздействие върху здравите съдове. Това именно е най-голямото предимство на препаратите от Гинко билоба в сравнение с всички останали мозъчно-съдови вазодилатори (съдоразширяващи средства).

Не по-малко важно е и антиагрегатното (противосъсирващо) действие на Гинко билоба - препятства образуването на тромби в съдовете. Затова намира голямо приложение при исхемичния инсулт. Препаратите, изолирани от листата на Гинко билоба, оказват антиатероматозно действие,като забавят отлагането на холестерол в стените на съдовете и по такъв начин забавят стареенето. Продължителното приемане на препарати от Гинко билоба спомага за плавно понижение нивата на серумния холестерол и на триглицеридите, подобрява проходимостта в артериите при Бюргер и Рейно.

Продължителната употреба на препарати от Гинко билоба води до трайно подобрение на умствените способности, повлиява в положителна насока и депресивните състояния, съпровождащи деменцията. Гинко билоба се препоръчва също така и при болните от мултиплена склероза, бронхиална астма, тромбоемболична болести и др. Препаратите не трябва да се комбинират с аспирин и антистенокардин и разбира се, с антикоагуланти (средства, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци или разрушаващи ги).

Предвид изключително полезните фармакологични свойства на изолираните от листата на Гинко билоба субстанции, които практически са лишени от странични ефекти, целесъобразно е те да се използват много по-широкомащабноприпосочените по-горе здравословни проблеми, особено, когато лечението е под контрол на лекар.

Мащерката лекува и успокоява

Мащерката лекува и успокоява

Прилага се при болести на дихателната, храносмилателната и нервната система, за облекчаване при травми и за заздравяване на рани. Мащерката е известна още като бабина душица, майчина душица, дива чубрица, овчарски босилек. ...

Видове гастрити и тяхното лечение

Видове гастрити и тяхното лечение

Острият гастрит се проявява с липса на апетит, гадене, повръщане, болки или натиск в стомашната област. ...

Лечение с билки на острия бронхит

Лечение с билки на острия бронхит

Добавени към основната терапия на заболяването, те спомагат за облекчаване на кашлицата и на възпалението ...

Рискови фактори за бронхиалната астма

Рискови фактори за бронхиалната астма

Бронхиалната астма е заболяване, което все по-често засяга хора, прекарали белодробни заболявания. Към рисковата група спадат също и работещите в замърсена среда ...

Лечение на плешивост с мед

Лечение на плешивост с мед

При начални форми на оплешивяване - смес от 1 жълтък и по 1 с.л. сок от чесън, от бреза и от алое се втрива в кожата на главата. ...

Профилактика и лечение на алергична хрема

Профилактика и лечение на алергична хрема

За да се предпазитеот алергична хрема, по възможност трябва да избягвате контакт с алергена. Това включва проследяване на поленовия календар, тъй като при сенната хрема причинителите са полени на горски и овощни дървета ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести