Глогът крепи сърцето, укротява нервите и кръвното

Глогът крепи сърцето, укротява нервите и кръвното

C лечебна цел се използват плодовете и цветовете на глога. Плодовете се берат след пълното им узряване (през септември - октомври). За по-дългото им съхранение се сушат на сянка в проветриво помещение. Те съдържат органични киселини, пектин, дъбилни вещества, целулоза, калиеви, калциеви, натриеви, магнезиеви, железни и фосфорни соли, витамините С, В1, В2, каротин (провитамин А) и др. Намират приложение в лечението на редица заболявания и най-вече на болести на сърдечно-съдовата система.

Плодовете на глога (и препаратите, изготвени от него) увеличават силата на сърдечните съкращения, като същевременно намаляват възбудимостта на сърдечния мускул и премахват спазъма на артериите. Това се отразява изключително благоприятно на хората със сърдечна недостатъчност, с исхемична болест на сърцето и със смущения в сърдечния ритъм, а също и на страдащите от високо кръвно налягане.

Поради това глогът се препоръчва и на хора с нарушено кръвоснабдяване на мозъка, когато причина за това е слабата и/или неритмична сърдечна дейност. Плодовете му се използват за лечение и на функционални разстройства на сърдечната дейност, дължащи се на повишена възбудимост на нервната система. Установено е още, че плодовете от глог допринасят за намаляване на холестерола в кръвта и забавят атеросклеротичните процеси.

Това също се отразява изключително благоприятно на сърдечно болните и на хипертониците. При наличие на разширени вени цветовете и плодовете на глога се използват за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и за увеличаване на тяхната еластичност. Отвара от плодове на глог. Тя спомага за разширяване на артериите и за намаляване на кръвното налягане, притежава лек невроуспокоителен ефект. 2 с.л. плодове от глог се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на 10 минути. Прецежда се и се подслажда на вкус. Отварата се разделя на 3 равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря. Спиртен извлек от глог. 1 с.л. леко наситнени плодове от глог се заливат с 200-250 мл силна ракия и престояват в нея в добре затворен съд поне една седмица. Препоръчително е да се изпиват 2-4 пъти дневно по 20-30 капки, предварително разтворени в малко вода. От плодовете от глог могат да се приготвят и полезни за здравето сокове, конфитюри, сиропи, компоти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние