Как да се избавите от мазолите

Как да се избавите от мазолите

Мазолите представляват удебелена кожа, получена от прекомерен натиск или триене. Появата им е защитна реакция, която предпазва от по-сериозно нараняване. Обикновено мазоли се развиват по краката в резултат от неудобни обувки.

Основното при лечението е да се отстрани или намали натискът върху кожата. Най-лесно това се постига със смяна на обувките. При неизлекувани навреме мазоли не е изключено да се стигне до хирургическа намеса. За да предотвратите подобно усложнение, вземете терапевтични мерки в домашни условия.

Разтворете 2-3 с.л. сода бикарбонат в леген с топла вода и накиснете краката за 10-15 минути. Разтрийте засегнатата област с пемза, за да премахнете мъртвата кожа. Содата е естествен пилинг агент с противогъбични и антибактериални свойства. Тя помага за премахването на мъртвата кожа, покриваща мазола, и предпазва от инфекции. Ефектът на тази лечебна вана може да подсилите, като добавите шепа лайка. Важно е водата да бъде топла, но не гореща.

Пригответе си превръзка с чесън. Нарежете наситно 2-3 скилидки чесън и добавете щипка сол. Пастата нанесете върху мазола и превържете. Подновявайте пластира и носете в продължение на 3 дни. Подобно мазило, но без мирис на чесън, може да направите от 6 ситно стрити таблетки ацетилсалицилова киселина, 1 с.л. вода и 1 ч.л. лимонов сок. С втриване нанесете пастата върху мазолите. Увийте с найлон и обуйте чорап. След 10-15 мин. измийте обилно с вода и разтрийте с пемза.

Лимонът също е добро средство за борба с мазолите. Три-четири последователни вечери киснете краката в топла вода, след което сложете върху мазолите парче лимон и превържете с бинт. Когато втвърдената кожа добре омекне, отстранете я с пемза. Друг вариант е да накиснете краката 10-15 мин. в топла вода и после да сложите върху мазолите настъргана лимонова кора. Прикрепете с лепенка и дръжте една нощ. Необходими са 3-4 последователни процедури за пълно излекуване.

Ако ви предстои дълго ходене пеша, профилактично намажете пръстите с мазен крем. Така ще се намали търкането на кожата и ще се предотврати появата на мазоли. Специалните стелки и възглавнички могат да са много полезни, стига да се спазват точно указанията за използването им.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние