Как да се избавите от мазолите

Дата: 2016-05-04 10:34:28, от: Здравко Здравков
Как да се избавите от мазолите

Мазолите представляват удебелена кожа, получена от прекомерен натиск или триене. Появата им е защитна реакция, която предпазва от по-сериозно нараняване. Обикновено мазоли се развиват по краката в резултат от неудобни обувки.

Основното при лечението е да се отстрани или намали натискът върху кожата. Най-лесно това се постига със смяна на обувките. При неизлекувани навреме мазоли не е изключено да се стигне до хирургическа намеса. За да предотвратите подобно усложнение, вземете терапевтични мерки в домашни условия.

Разтворете 2-3 с.л. сода бикарбонат в леген с топла вода и накиснете краката за 10-15 минути. Разтрийте засегнатата област с пемза, за да премахнете мъртвата кожа. Содата е естествен пилинг агент с противогъбични и антибактериални свойства. Тя помага за премахването на мъртвата кожа, покриваща мазола, и предпазва от инфекции. Ефектът на тази лечебна вана може да подсилите, като добавите шепа лайка. Важно е водата да бъде топла, но не гореща.

Пригответе си превръзка с чесън. Нарежете наситно 2-3 скилидки чесън и добавете щипка сол. Пастата нанесете върху мазола и превържете. Подновявайте пластира и носете в продължение на 3 дни. Подобно мазило, но без мирис на чесън, може да направите от 6 ситно стрити таблетки ацетилсалицилова киселина, 1 с.л. вода и 1 ч.л. лимонов сок. С втриване нанесете пастата върху мазолите. Увийте с найлон и обуйте чорап. След 10-15 мин. измийте обилно с вода и разтрийте с пемза.

Лимонът също е добро средство за борба с мазолите. Три-четири последователни вечери киснете краката в топла вода, след което сложете върху мазолите парче лимон и превържете с бинт. Когато втвърдената кожа добре омекне, отстранете я с пемза. Друг вариант е да накиснете краката 10-15 мин. в топла вода и после да сложите върху мазолите настъргана лимонова кора. Прикрепете с лепенка и дръжте една нощ. Необходими са 3-4 последователни процедури за пълно излекуване.

Ако ви предстои дълго ходене пеша, профилактично намажете пръстите с мазен крем. Така ще се намали търкането на кожата и ще се предотврати появата на мазоли. Специалните стелки и възглавнички могат да са много полезни, стига да се спазват точно указанията за използването им.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана