Медицинската ружа има много целебни свойства

Медицинската ружа има много целебни свойства

B древността медицинската ружа е била широко използвана от гладиаторите и спортистите. Древноримският учен Плинийе препоръчвал растението при болки в ставите след физически натоварвания във вид на компрес от отварата на корените. Авицена е предписвал за пиене отвара от цялото растение при кашлица и даже при лоши наранявания, предполагайки, че билката укрепва организма.

В средата на века рицарите са лекували раните с цветовете, запарени с вода и пчелен мед. Тази субстанция те наричали "девическа кожа", вярвайки, че тя регенерира раните, смекчава втвърдяванията и намалява болката. С листата, сварени в зехтин, налагали изгаряния и местата на ухапвания от насекоми. Днес основно се приема отвара от корените и стръковете на медицинската ружа, които отделят много слизести вещества.

Те притежават силно отхрачващо и противовъзпалително действие и затова са подходящи при остри и хронични дихателни заболявания. В съчетание с упражнения на пълно вдишване и издишване корените очистват дихателните пътища от секретите. Ето защо медицинската ружа влиза в състава на гръдния набор, продаващ се в аптеките.

Противовъзпалителното и омекчаващо свойство на отварата се използва и при заболявания на стомашно-чревната система (гастрити, колити), особено когато са съпроводени с повръщане. Тези свойства на медицинската ружа помагат и на болните с язва. Компресите с отвара от корените и стръковете на растението са познати на туристите като лечебно средство при натъртвания, травми, възпаления на мускулите, радикулити и др.

Компрес от корени на медицинска ружа. 1 с.л. наситнени корени се заливат с чаша студена вода, престояват 6-8 часа в нея. Така приготвеният воден извлек се подгрява до 37-40 градуса. Прецежда се през марля и корените се налагат върху кожата. Отвара от корени на медицинска ружа. 1 ч. л. ситно нарязани корени се заливатс 200 мл кипяща вода, оставят се да врят в нея в продължение на 3- 5 минути, запарват се 10 минути и се прецеждат. Възрастните пият по 1 с.л., а децата по 1 ч.л. 3-4 пъти на ден. Чай от медицинска ружа с мед. 2 с.л. ситно смлени листа и цветове се заливат с 2 чаши кипнала вода, след 4-8 часа се прецеждат, добавят се 2 с. л. мед. Употребява се по 1/2 чаша 3-4 пъти на ден, преди хранене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана